Nokti

Nokti su ukras svake žene. Osim estetske, imaju i mehaničku ulogu da štite krajeve prstiju od povreda. Nokat raste iz matriksa koji je posebno osetljiv na povrede, te svako nasilno guranje zanoktica može biti uzrok za povredu matriksa i rast izdeformisanog  nokta. Listanje, pojava brazdi na noktima i usporen rast jesu pojave na koje se može uticati. Od infekcija mogu nastati gljivične infekcije koje dovode do žućkaste diskoloracije i zadebljavanja noktiju (češće na stopalima). Kada je infekcija jača može se cediti i gnoj između nokta i mesa. Kod bakterijskih infekcija nokat može biti i žućkastozelenkast. Svaka povreda zanoktica je i ulazno mesto za viruse, te se bradavice vole zavlačititi i ispod nokta. Ukoliko nokte nepravilno sečete može doći i do pojave uraslog nokta, što je praćeno upalom i bolom. Nošenje uske obuće dodatno pogoršava stanje. Kod lakših slučajeva dovoljna je lokalna dermatološka terapija. U upornijim slučajevima neophodna je hirurška intervencija s odstranjenjem nokatne ploče. Obavlja se u lokalnoj anesteziji, što je čini bezbolnom.

Kod mnogih dermatoloških bolesti nokti mogu biti izmenjeni. Tako kod psorijaze nokatna ploča može biti zadebljala i žuta, ili se nokat odvaja od ležista; kod alopecije postoje sitna tačkasta udubljenja po čitavoj nokatnoj ploči, kao i kod ekcema.

Lokalna dermatološka terapija, sistemska dermatološka terapija, obrada nokta i podrška nutritivnim suplementima rešava sve te probleme.