Kutak za pacijente

Kutak za pacijente

Dobrodošli na sekciju gde možete videti najčešće postavljana pitanja.
Naše doktorke nesebično daju i dele savete i pomoć u vezi svih vaših pitanja. Mi smo tu uvek za vas!


Tamne fleke na licu

Pitanje: Molim vas da mi kažete mogu li se nekako ukloniti tamne fleke sa lica koje su na čelu, po obrazima i oko usana? Tijana

Odgovor: Danas postoje odlične metode za njihovo uklanjanje. Samo jednim tretmanom uz kućnu negu koju morate poštovati pigmentacije se smanjuju za čak 80%. Zima je idealan period za ovakve procedure.

Zatezanje kožu

Pitanje: Poštovana doktorka, imam 45 godina i lep ten. Ne bih htela da radim hijaluron ali bih želela da malo zategnem kožu, naročito na obrazima i oko očiju. Postoji li nešto bez "bockanja"? Gordana

Odgovor: Draga Gordana, s' obzirom na vaše godine naravno da postoji. Treba vam nešto za osveženje i tonizaciju kože, a možda i hidrataciju. Postoje vrlo lepi osvežavajući dermatološki pilinzi koji ne izazivaju nikakve propratne pojave na koži tipa crvenila, iritacije i slično. Sledeći korak bio bi tretman stem ćelijama ili kolagenom sa nano maskama za potpunu revitalizaciju kože. Nakon 5 nedelja izgledaćete kao novi. Adekvatna kućna nega će još više unaprediti rezultate.

Problem sa bradavicama

Pitanje:
Pre dva meseca pojavile su mi se dve bradavice na prstima na rukama. Čini mi se da su se u međuvremenu uvećale. Kako mogu da ih otklonim? Hvala na odgovoru, Aleksandra.

Odgovor:
Bradavice su virusno, zarazno oboljenje. Različiti tipovi virusa su izazivači i raznih vrsta bradavica. Tretman koji preporučujemo je tečni azot sprej metodom kojom dublje prodiremo u kožu i izazivamo destrukciju (razaranje) tkiva. Nakon tretmana može doći do otoka ili plika koji brzo prolaze. Obično je dovoljno 3 do 5 tretmana. Ukoliko su bradavice velike prvo ih smanjujemo azotom a zatim ih možemo otkloniti radiotalasima.

Bubuljice na licu

Pitanje:
Imam 28 godina i još uvek imam problema sa bubuljicama na licu, perem lice sapunom i trudim se da se ne šminkam. Možete li mi reći do kada će to da traje? Pozdrav, Natša.

Dermanova odgovara:
Akne su kožna bolest koja traje godinama, obično od 5 do 15 godina. Nekada mogu i prvi put početi u 30-tim godinama. U osnovi je uglavnom masna koža pa na tom terenu nastaju i bubuljice. Trebalo bi da redovno posećujete dermatologa radi terapije jer pranje sapunom nije dovoljno. Postoje i tretmani zvani pilinzi raznim supstancama i medicinskim kiseonikom koji znatno pomažu u izlečenju.

Ožiljci od akni

Pitanje:
Imam 32 godine i ožiljke na licu od akni. Šta mi preporučujete i možete li mi pomoći? Hvala, Dejan.

Odgovor:
U današnje vreme se smatra da su ožiljci od akni nešto što nikako ne biste trebali imati ukoliko ste se lečili kod dermatologa. Za tretman ožiljaka potrebno je prvo uraditi pregled da bismo zaključili o kom tipu ožiljaka se radi. Obično preporučujemo kombinaciju dermatoloških pilinga i indukciju kolagena mehaničkom i hemijskom stimulacijom. Rezultati su sigurni a metode bezbedne.