07. Maj 2013.
Wannabe Magazine

Tretman poznatiji u dermatologiji pod imenom LIPOLIZA podrazumeva način smanjenja lokalizovanih masnih naslaga koktelima koje doktor pravi individualno, u zavisnosti od godina pacijenta, količine i regije gde su masne naslage, ali i od njihovog izgleda i kože koja ih prekriva.

Sastav i količina koktela koja se utroši za jedan tretman različita je i vrlo individualna. Iz tog razloga sam protivnik gotovih, pravljenih koktela, koji su kombinacije istog sastava za sve tretirane pacijente, izuzimajući njihove godine, količinu masnoća, regiju…

Da odmah razjasnimo da ovo nije hirurška liposukcija koja će dovesti do gubitka kilograma i smanjenja ogromne količine masnoća u jednom tretmanu. Isto tako ovo nije ni mezoterapija koja je medicinska tehnika, način ubrizgavanja, ali na nivou kože ili eventualno površno ispod kože.

Kao što ime metode govori potrebno je delovati na masne naslage, a one se nalaze dublje pod kožom. Tehnika aplikacije se razlikuje, kao i koncentracije i količine preparata koje koristimo u jednom tretmanu u odnosu na mezoterapiju.

Obično se lipoliza ponavlja u istoj regiji za četiri do šest nedelja ukoliko je to potrebno. Osim gubitka naslaga postiže se i bolja tonizacija kože, stimuliše sinteza novog kolagena i smanjuje izgled “pomorandžine kore”.

Uneti koktel dovešće do blagog zapaljenja masnog tkiva sa pojavom laganog otoka i crvenila koje traje jedan dan, a u narednom periodu otok se polako smanjuje. Rezultat ovoga je destrukcija masnih ćelija i smanjenje masti. U tom periodu lipolize koji traje četiri do šest nedelja potrebno je izbegavati koncentrovane šećere, jer oni koče biološki razgradnju masnoća, ali nije potrebno izgladnjivanje i restriktivni režimi.

Mi savetujemo u početku kombinaciju proteina i povrća, a zatim hrononutriciju “dr Ane Gifing”.

Uz lipolitike kombinujemo i artičoku za ubrzavanje metabolizma, razgradnju masti; L carnitine za ubrzavanje metabolizma, naročito ako postoji i povećana fizička aktivnost; Melilotus za smanjenje otoka i limfnu drenažu; Troxerutin za sintezu oštećenog kolagena u zidu krvnog suda; organski silicijum kao sredstvo za regeneraciju, sintezu zdravog kolagena i tonizaciju kože.

U sve ove kombinacije može se dodati i hijaluron za telo koji dodatno hidrira i ubrzava obnavljanje kože.

Sa svega nekoliko ovih tretmana izgled nogu, bokova, stomaka… može se znatno promeniti.

Izuzetne rezultate postižemo i kombinovanjem karboksiterapije. Kidanje fibroznih pregrada oko masnih ćelija koje vuku kožu nadole i daju izgled “pomorandžine kore” nastaje kao posledica svih ovih tretmana, te su oni nezamenljivi u smislu postizanja rezultata i njihove trajnosti.

Ono što je novitet jesu:

– noviji preparati

– dodavanje hijalurona u preparate za telo

– efikasnije i brže dejstvo

– kratko vreme oporavka (svega par sati)

– odlična kombinacija sa karboksiterapijom

– nove tehnike aplikacije