Časopis “Bazar“,
27. Septembar 2013. godine

Akne su jedna od najčešćih kožnih bolesti, a naročito u adolescentskom dobu. Kako rešiti ovaj medicinski, ali i estetski problem?

Važno je znati
Genetska predispozicija, masna koža, opstrukcija korena dlake i lojne žlezde, predstavljaju glavne uzročnike pojave akni. Prvo nastaje mikrokomedon, a zatim mikrocista. Nagomilavanje bakterija (propionobacterium acnes) javlja se kao sekundarna pojava. Bakterije oslobađaju supstance koje dovode do upale i pojave crvenih i gnojnih bubuljica. Inače, genetska predispozicija ima značaja jer ukoliko je jedan od roditelja imao akne, verovatnoća od 45 procenata je da će ih imati i dete. S druge strane, deca roditelja koja nisu imali akne, obolevaju svega oko osam odsto (jedno od deset).

Koje su rizične grupe?

Adolescenti, a čak 95 procenata mnladića i 83 odsto devojaka ima neki oblik akni. Jedna od pet osoba ima akne koje zahtevaju dermatološko lečenje. Treba naglasiti da akne mogu biti izazvane i nekim lekovima, toksinima (hlor, brom), UV zračenjem, kozmetikom i industrijskim uljima.

Simptomi

– Mašćenjem kože koje može da bude od umerenog do vrlo izraženog.
– Pojava otvorenih komedona (mitiseri) i zatvorenih komedona (perlice boje kože) koje prethode upalnim promenama.
– Pojava inflamatornih lezija, crvene i gnojne bubuljice (obično bolne).
– Ciste ispunjenje beličastim sadržajem neprijatnog mirisa.

Dr Tamara
Maravić, dermatolog („Dermanova”) odgovara na vaše pitanje kako se postavlja dijagnoza i na koji način se akne leče

Akne mogu dovesti do ozbiljnih psihičkih poremećaja (usled povlačenja u sebe) i nezadovoljstva, pa ih je potrebno lečiti. Dakle, dermatolog prvo uzima anamnezu od pacijenta, a potom, poznajući strukturu kože, obavlja diferencijalnu dijagnozu i isključuje rozaceu papulosu, folliculitis, hidradenitis… Lokalna terapija u lečenju akni uključuje sredstva za čišćenje kože, primenu retinoida, azelaičnih kiselina, voćne kiseline, benzoil-peroksida i antibiotika. Kada je reč o sistemskoj terapiji, ona podrazumeva primenu antibiotika (doksiciklin, minociklin), retinoida i hormona (antibebi pilule). Naravno, zavisno od težine kliničke slike, biramo i metod lečenja. Osnovna i najvažnija procedura u lečenju akni jeste dermatološki piling. U zavisnosti od tipa kože, težine kliničke slike, lokalizacije, godina pacijenta, biramo i vrstu pilinga koja se od početka do kraja lečenja menja i prilagođava pacijentu. Osim smanjenja mašćenja, upale i broja bubuljica, čišćenja mitesera i pora, pilingom koži vraćamo svežinu, jedrinu i čistoću koja pacijentima često nedostaje. Dermatološki piling razlikuje se od kozmetičkog po tome što se radi jednom mesečno pa je vremenom potreba za čišćenjem kože sve manja i manja. Prvo što pacijenti primete jeste to da im je koža manje masna, pore se sporije pune i manje ima upaljenih bubuljica. Tokom čišćenja, korišćenje medicinskog kiseonika koji kao prijatan mlaz prelazi preko kože, još više steriliše kožu. Pojava fleka i ožiljaka ukazuje na nestručan rad ili nedostatak lečenja. Srećom, danas i za to postoje efikasne procedure lečenja kao što su primena faktora rasta, karboksiterapija, indukcija kolagena iz rezervi kože… Uspeh lečenja svakako je rezultat dobre saradnje lekara i pacijenta.