Časopis “Estetika hirurgija & kozmetika”
Broj 41 – Godina XI

Možda vas kompjuterski obrađene fotografije u časopisima uveravaju da većina žena nema celulit, a eto, vama je sudbina dodelila tu muku. Dr Dragana Kablar nas podseća da je celulit toliko rasprostranjen da je praktično jedna od sekundarnih seksualnih odrednica ženskog pola, da trenutno dostupni tretmani imaju vremenski ograničen rezultat, ali da su novi na vidiku.

Piše dr Dragana Kablarspec. dermatologije

Celulit je deo ženske anatomije i fiziologije. Ne možemo ga nazvati oboljenjem, jer 85-98% žena posle puberteta ima celulit. Zato ga moramo smatrati sekundarnom seksualnom odlikom ženskog pola.

Genetika ima ulogu u nastanku celulita: otkriveno je da žene koje nose određene varijante gena za ACE (angiotensin konvertujući enzim) i HIF-1-alfa (hipoksijom indukovani faktor 1 alfa) imaju veću šansu za razvijanje težih formi celulita

Udubljenja i neravnine na koži tipična za celulit stvaraju snopovi fibroznih, vezivnih vlakana koji se kod žena pružaju vertikalno od derma do superficijalne fascije (struktura koja razdvaja površni i duboki sloj potkožnog masnog tkiva) i dele površno potkožno masno tkivo u kolumne koje prolabiraju u kožu. Snimanjem magnetnom rezonancom definitivno je dokazano da su ove vezivne pregrade potkožnog masnog tkiva, koje povlače derm, odgovorne za neravnine na koži. Zahvaljujući ovom saznanju, već niz godina postoji procedura zvana subcizija, u okviru koje se posebnom iglom presecaju ta vezivna vlakna i oslobađa koža.

Količina masnog tkiva u ovom površnom sloju varira, zavisno od hormonskih i metaboličih promena u organizmu.

Istraživanja na molekularnom nivou utvrdila su razlike između masnih ćelija regija zahvaćenih celulitom i drugog masnog tkiva u organizmu. Zna se da je u gluteofemoralnoj regiji, koja je najčešće zahvaćena celulitom, velika koncentracija krupnih, zrelih, metabolički stabilnih masnih ćelija, koje imaju i drugačiji raspored receptora preko kojih hormoni i drugi tkivni faktori utiču na proces lipolize. Te ćelije se mnogo teže pokreću na lipolizu od masnih ćelija u drugim masnim tkivima organizma. Zato dijeta daje minimalne rezultate na celulit.

KAKO DELUJU TRETMANI I KOLIKO TRAJU REZULTATI

Procedure koje nekom vrstom energije deluju na potkožno masno tkivo – laserultrazvukkarboksiterapijakriolipolizaradiotalasi ili mehaničko delovanje masaže i LPG tretmana – mogu da smanje veličinu masnih ćelija ili da jedan broj njih potpuno unište. Zato oni mogu da doprinesu poboljšanju teksture kože.

Ipak, trajanje rezultata svih ovih tretmana je ograničeno. Zašto?

Problem je što se masne ćelije obnavljaju. U strukturi masnog tkiva samo jednu trećinu čine zrele masne ćelije. Dve trećine se sastoje od nerava, fibroblasta i preadipocita, nezrelih masnih ćelija koje pod uticajem metaboličkih, hormonskih, biohemijskih stimulusa, prelaze u zrele masne ćelije.

I tu nastaje začarani krug. Jedne ćelije uništite, druge se razviju. Ovo je razlog što nabrojani tretmani nemaju trajnije rezultate. Njihova trajnost je uglavnom do godinu dana.

KOJI TRETMANI DELUJU I KOLIKO TRAJU REZULTATI

Problem sa celulitom je u tome što nema dovoljno preciznih, opšteprihvaćenih metoda njegovog merenja. Zato još uvek nemamo ni dobro dizajniranih kliničkih studija koje mere efekte brojnih anticelulit procedura koje su danas prisutne. Nema direknog snimanja topografije kože koja tačno meri ispupčenja i udubljenja na njoj – nego se meri obim butine. Suštinski, to se ne može uzeti kao mera za celulit.

ŠTA NOSI BUDUĆNOST?

U novije vreme rade se istraživanja sa enzimom kolagenazom iz bakterije Clostridim histolyticum (preparat Xiaflex®) koji razlaže kolagen, i koji se direktno ubrizgava u pregrade od vezivnog tkiva koje doprinose neravninama na koži. Preliminarni rezultati su veoma dobri (redukcija neravnina za 76 odsto posle 6 meseci), ali ovde predstoji još istraživanja.

CELLFINA: JEDINA PROCEDURA SA KONZISTENTNIM REZULTATIMA NA DUŽI ROK

Najnoviji tretman – za sada i jedini koji ima dugoročno potvrđene rezultate – zove se Cellfina. On ima sličan princip kao subcizija, ali je njegova prednost da može jednim potezom da preseče veći broj fibroznih pregrada, i to na bezbedan, predvidiv, jednobrazan način. FDA (američka agencija za hranu i lekove) odobrila je ovu proceduru 2015. godine. Upravo su objavljeni rezultati prvih osoba kojima je pre tri godine izvedena ova procedura. Efekti su danas fantastični – tokom tri godine nije došlo ni do kakvog pogoršanja stanja celulita. Za sada je ovo jedina procedura sa jasnim, dokaanim rezultatima koji traju najmanje tri godine.

KREME: NE OTKLANJAJU CELULIT, ALI IMAJU SMISLA

Kozmeceutici – “kreme protiv celulita” – ne mogu da utiču na celulit bitno. Ne postoje klinički dokazi da topikalni preparati koji se prodaju bez recepta mogu da utiču niti na lipolizu masnih ćelija, niti na stanje vezivnog tkiva. Izuzetak su preparati na bazi retinola. Istraživanja su dokazala da krema na bazi retinola u koncentraciji 0,3% koju preporučuju dermatolozi posle 6 meseci upotrebe dovodi do povećanja gustine derma i poboljšanog izgleda kože zahvaćene celulitom.

Retinol ima i direktno dejstvo na potkožno masno tkivo koje se sastoji u inhibiciji prelaska preadipocita u adipocite.

Pa ipak, verujem da je opravdano stimulisati žene da redovno koriste preparate namenjene ublažavanju celulita.

Celulit neće nestati, ali će koža izgledati lepše. Biće dobro hidrirana i malo će se podstaći mikrocirkulacija. Verujem da ovakva nega ima i veliki psihološki učinak, proistekao iz činjenice da činite nešto za poboljšanje svoje kože – a obično je uz ovu negu prisutna i promena u ishrani i drugim životnim stilovima.

Problem je što se masne ćelije obnavljaju. Ovo je razlog što anticelulit tretmani nemaju trajnije rezultate. Njihova trajnost je uglavnom do godinu dana.

ŽIVOTNI STIL: NAJVAŽNIJI TRETMAN

Retuširane fotografije u magazinima i na internetu stvaraju kod mladih žena iluziju da je celulit samo njihov problem, a realnost je potpuno drugačija. Moramo prihvatiti da je celulit deo ženskog tela, i da se starenjem pogoršava. Životni stil jeste bitan, i celulit može da se održi na nižem stadijumu onim uobičajenim “zdravim životnim stilom” koji podrazumeva optimalnu ishranu i redovno vežbanje. Dokazano je i da pušenje veoma negativno utiče i na celulit.