Časopis BILJE & ZDRAVLJE
Br. 231
22. februar 2013

Redovno skidanje šminke i čišćenje lica pre spavanja, jedno je od osnovnih pravila za očuvanje zdravog tena. Koja sredstva za čišćenje lica su najbolja i da li maramice i rukavice za skidanje šminke mogu da zamene klasične preparate, za „Bilje i zdravlje“ objašnjava dermatovenerolog dr Tamara Maravić iz ordinacije „Dermanova“.

– Dermatološka preporuka je da se za negu i čišćenje kože koristi medicinska kozmetika, ona koja se prodaje u apotekama, a propisuju je dermatolozi – priča naša sagovornica.  Adekvatnom negom može mnogo da se uradi na ublaženju iritacija, akni, suvoće, crvenila i drugih poremećaja zdravlja kože lice.
Damama koje zbog visokih cena ne mogu sebi da priušte medicinsku kozmetiku, dr Maravić predlaže pristupačnija rešenja:
– Najstarija formulacija, takozvano „apotekarsko mleko“ je takođe izuzetno dobar izbor. Ono obiluje minerlnim uljima koja rastvaraju nečistoće sa kože i pigmente iz šminke. To mleko se sa lica uklanja losionom koji se bira prema tipu kože. Ovaj klasični pristup nege kože primenom mleka i losiona daje odlične rezultate i za negu i za čišćenje kože.
Doktorka Maravić kaže i da se u poslednje vreme sve popularnije i mineralne vode. One su providne, bezbojne, ne ostavljaju trag na koži i uglavnom ne zahtevaju ispiranje. Za skidanje vodootporne šminke naša sagovornica preporučuje dvofazne mineralne vode, koje se pre upotrebe promućkaju radi mešanja masne i vodene faze, posle čega im je efikasnost povećana.
Po rečima dr Maravić, dobar preparat za čišćenje lica treba da očisti kožu od zagađenja iz spoljašne sredine i od šminke, a da pri tom ne iritira lice. Za masniju kožu postoje posebni gelovi, emulzije i losioni za uklanjanje viška sebuma uz nečistoće.
Poželjno je da i kozmetika za skidanje šminke bude bez parabena, parfema, veštačkih boja, alkohola i lanolina.
Za ekstremno osetljivu kožu naša sagovornica kaže da su veoma efikasni gelovi sa bakar-cink formulacijom, dok upotrebu rukavica i vlažnih maramica ne preporučuje jer su pune prfema i drugih alergogenih supstanci.