Prvi pilinzi potiču od Starih Egipćana koji su za unapređenje kvaliteta kože upotrebljavali životinjska ulja, so i  alabaster. Egipćanke su se kupale u mleku i tako koristile dobrobiti laktične kiseline, jedne od alfa-hidroksi kiselina.

Turci su vatrom izazivali eksfolijaciju.

Prvi dermatološki pilinzi potiču još iz 1882. godine, od nemačkog dermatologa P. G. Unna koji je opisao svojstva salicilne kiseline, rezorcinola i trihlorsirćetne kiseline.

Hemijski piling je dermatološki postupak aplikovanja različitih agenasa na kožu, s ciljem izazivanja ljuspanja (eksfolijacije). Kontrolisano povređivanje kože dovodi do njenog obnavljanja, smanjenja pigmentnih nepravilnosti, finih bora, keratoza, ugnutih ožiljaka.

Postoje blagi, srednje duboki i duboki pilinzi.

Blagim pilinzima osvežavamo kožu i stimulišemo njenu regeneraciju. Srednje dubokim pilinzima skraćujemo vreme lečenja akni i smanjujemo mogućnost nastanka posledica akni (fleke, ožiljci). Dubokim pilinzima zatežemo kožu, poboljšavamo joj tonus, povećavamo produkciju kolagena, smanjujemo fine bore i linije.

Procedura traje 15 minuta i radi postizanja optimalnih rezultata zahteva pripremu kože pre pilinga i adekvatnu negu i fotoprotekciju nakon pilinga.

Kombinacijom raznih kiselina i maski možemo dovesti do čudotvornih rezultata.

Iako se poboljšanja vide već nakon prvog tretmana, potrebna je serija od 5 do 6 pilinga za postizanje dugoročnih rezultata.

Hemijski piling je uvod u svaku antiejdžing proceduru. Predlažemo ga kod pušača kao redovnu jednomesečnu negu za osveženje umorne, sivkaste kože. Takođe i nakon leta, radi smanjenja zadebljalog rožastog sloja nastalog usled dejstva UV radijacije, što može dovesti do niza problema na koži sklonoj mašćenju i bubuljicama.

Duboki piling savetujemo kao obaveznu jednogodišnju proceduru radi održavanja i unapređenja tonusa kože, za produkciju kolagena i elastina, otklanjanje hiperpigmentacije.

Hemijskim pilingom može se tretirati lice, vrat, dekolte, leđa, pa i šake.

Odabir pilinga je stvar iskustva dermatologa, a u skladu sa željama pacijenta. Tretmani su individualni, prilagođeni tipu kože i problemu koji rešavamo.

Blagi pilinzi su procedure koje možete obaviti i u kratkim pauzama tokom dana, nakon kojih se odmah možete vratiti u socijalni zivot. Srednje duboki pilinzi mogu izazvati blago crvenilo koje brzo prolazi. Pilinzi TCA kiselinom dovode do ljuspanja kože u trajanju od par dana, te savetujemo da se obave krajem radne nedelje. Takve pilinge često nazivamo “vikend pilinzima”.

Napomena:

Hemijski piling, ili dermatološki piling, jeste preparat koji se ne nalazi u slobodnoj prodaji, jer njegova aplikacija od strane nestručnih lica može izazvati dugotrajne reakcije kože. Metode kombinovanja raznih pilinga i drugih procedura, u cilju što boljih rezultata, jesu umetnost vašeg dermatologa.