Efekti hladnoće na koži poznati su još od vremena starih Egipćana, pre 4000 godina. Aplikacijom hladnoće oni su smanjivali bol od traume i inflamaciju (upalu). Hipokrat je savetovao primenu hladnoće za smanjenje otoka,  krvarenja i bola. Hladnoća se koristi za lokalnu analgeziju.

Primena tečnog azota metodom otvorenog spreja, pomoću brymill boce, omogućava korišćenje vrlo niske temperature od -1960C kojom, zavisno od dužine trajanja aplikacije koja određuje dubinu prodora tečnog azota, postižemo određenu destrukciju tkiva. Ćelije čoveka ne opstaju na temperaturi od -1960C.

Nakon aplikacije (meri se u sekundama) promena pobeli, pa postaje ljubičasta od periferije prema centru. Nekada se na površini javlja i plik koji može biti ispunjen tamnim krvavim sadržajem. Promene zarastaju za jednu do dve nedelje.

Koristi se za:
– tretman bradavica  na šakama i stopalima
– tretman zaravnjenih bradavica, najcešće na licu (bledosmeđe fleke)
– tretman šiljatih (filiformnih) bradavica, najčešće kod muškaraca u predelu brade
– molluscum contagiosum (virusna infekcija kod dece, najčešće u vidi finih perlica boje kože kojih može biti od nekoliko do par stotina)
– seboroične keratoze (staračke keratoze po licu i trupu)
– papilomi (lice, vrat, trup, pazušne jame, perigenitalno)
– cherry angioma (crveni, često u narodu zvani mladeži, po telu, zapravo nemaju nikakve veze s mladežima)
– urasli nokti
– svrab (perianalno, prurigo nodularis)
– tretman masne i aknozne kože
– rosacea
– uvećane lojne žlezde (liče na bele ciste)
– xanthelasma (ograničene žute ploče, najčešće na kapcima)

Propratne pojave

Može doći do prolaznog osećaja bola, nekada otoka, plikova, a moguće su i hiperpigmentacije koje prolaze s vremenom. Nastale kraste potrebno je svakodnevno prati vodom i sapunom, nekada se preporučuju i antiseptici, a plikove je potrebno probušiti.

Tretmani se rade uglavnom jednom do dva puta  nedeljno, zavisno od problema, nekoliko puta.

Metoda je izuzetno efikasna i bezbedna.