LASERSKI TRETMAN AKNI

Akne su zapaljensko oboljenje kože uzrokovano promenama u folikulu dlake i izvodnom kanalu lojne žlezde.Česwto postoji povećano lučenje sebuma iz lojnih žlezda na normalne vrednosti muškog hormona testosterona.Ne može se predvideti koliko će trajati.U proseku to je oko 6 godina ali mogu trajati i duže 10-12 godina pa i tokom celog života .Dermatološke kontrole su potrebne i u mirnoj fazi radi održavanja rezultata.Akne kod odraslih nisu isto što i pubertetske akne i različito se leče.Često je potrebna konsultacija endokrinologa i ginekologa.

Terapija se prilagođava svakom pacijentu.Oko 80% populacije ima neki oblik akni tokom života.Kod 3%one ostaju tokom života do zrelog doba.

LASER je najsavremeniji način lečenja akni koji osim dejstva na inflamaciju,upalne promene istovremeno smanjuje rizik od pojave ožiljaka zbog stimulacije novog kolagena.

Moćni laser talasne dužine 1540 nm duboko prodire u kožu i termalno oštećuje lojne žlezde.Uništava propionibacterium acnes i redukuje lučenje sebuma.Ne povređuje epidermis(površinski sloj kože) pa nema oporavka nakon procedure.Sistem sa vakuumom otklanja višak sebuma iz pora i leči akne.Tretman se koristi za komedogene,papulozne,pustulozne i nodularne akne.

Odličan je za osetljive kože koje ne trpe hemijske pilinge i druge agresivnije terapije koje isušuju kožu i dovode do crvenila i osetljivosti.

Stimulacija novog kolagena značajno umanjuje rizik od stvaranja ožiljaka.

Laserski tretman se radi 4-6 puta u razmacima od 2-3 nedelje.Pristup je individualan I svaki pacijent ima svoj protocol.Nakon lasera može se javiti blago crvenilo koje prolazi u narednim satima.Sutradan se može staviti puder i koristiti šminka.

Kombinuje se sa ostalim tretmanima za akne a dermatološka kućna terapija je obavezna.

LASERSKI TRETMAN OŽILJAKA OD AKNI

Ožiljci od akni nastaju zbog prirodne sklonosti ka stvaranju ožiljaka,pogrešnog lečenja i izostanka lečenja akni.Akne su bolest koja značajno utiče na samopouzdanje.

Prevencija ožiljaka je deo savremene terapije akni.

Određeni laser ili kombinacija platformi deluje na ožiljke i to one u ravni kože,ispod ili iznad nivoa kože ,crvene,pigmentovane itd…

Suština je u snažnoj stimulaciji kolagena i regeneraciji tkiva.

Moćni laser tal.dužine 1540nm pravi termalne mikrokanaliće u dermisu prodirući duboko u kožu.Epidermis ostaje intaktan.Ova mikrooštećenja tkivo prepoznaje kao povredu i započinje prirodne mehanizme zarastanja.Rezultat je remodelacija i stvaranje novog kolagena.Koža je blistava,sveža i ožiljci manje duboki.

LASER talasne dužine 2940 nm sa frakcionisanim(podeljenim) laserskim snopom povređuje kožu samo selektivno .Tačkasti beličasti trag-frost je znak povrede kože.Oko mesta povređivanja je netaknuta koža pa je oporavak znatno brži.

Nastaju jedva vidljive krastice koje otpadaju u narednim danima.Osveženje kože je odmah vidljivo ali za sintezu kolagena treba mesec dana .

LASERSKI TRETMAN ROSACEE,KUPEROZE  I CRVENILA  LICA,DEKOLTEA

Rosacea jeČesto stanje kože koje se odlikuje pojavom crvenila i osećaja toplote u licukoji su u početku povremeni,vremenom postaju stalni sa pojavom vidljivih kapilara.

Postoje forme rosacee sa bubuljicama koje su često lečene pogrešno kao akne.Osnovni simptomi rosacee su:crvenilo,osetljivost kože,bubuljice,gnojanice,tanki vulnerabilni krvni sudovi,promene u teksturi kože.

Hrana koju treba izbegavati su:začinjeno,alkohol,čokolada,mlečni proizvodi,hrana sa puno histamina.

Najdelotvorniji  tretman rosacee je tretman laserom koji ciljano utiče na kapilare I posledično crvenilo.Laser talasne dužine 500-600 nm sa sistemom hlađenja tako da se toplota minimalno oseća.

Laser smanjuje crvenilo I uklanja male kapilare,deluje na pigmentne promene I podstiče sintezu kolagena,podmlađuje kožu.

Laser targetira pigment kože melanin I pigment krvi hemoglobin.

Apsorbovana energija se pretvara u toplotu I nastaje koagulacija zidova krvnih sudova I posledično nestajanje istih.

Tretman je fotosenzitivan,radi se u zimskim mesecima I zahteva primenu zaštite od sunca.

Kontraindikacije su epilepsija,akutne infekcije,herpes,terapija fotosenzitivnim lekovima.Tretmani se rade u razmacima od 3-4 nedelje I ponavljaju se 2-6 puta.Nema oporavka I nije bolan tretman.

Blago crvenilo se povlači u narednim satima.Tretmani se održavaju na 6 meseci jednim tretmanom uglavnom.