Celulit je fiziološka pojava koju ima čak 95% žena.Organizam žene ima dva puta više masnih ćelija u poređenju sa muškarcima.Masne ćelije,adipociti se razlikuju kod žena i muškaraca.

Kod osoba muškog pola masne ćelije su sitnije,ima ih duplo manje i čvrsto su pripojene jedna uz drugu.Ne uvećavaju se lako a vezivno-tkivne pregrade,takozvani septumi su raspoređeni paralelno.

Kod osoba ženskog pola osim većeg broja masnih ćelija,one se i lakše uvećavaju i stvaraju nakupine adipocita oko kojih nastaju septumi ali uzdužno raspoređeni .Tako vuku kožu nadole i daju izgled „pomorandžine kore“.Tanja koža kod žena omogućava i da celulit bude lakše vidljiv.

Sa godinama nastaje i oštećenje kolagena te koža gubi čvrstinu i „loptice“postaju lakše vidljive.

Ispupčenja su nakupine uvećanog broja ali i veličine masnih ćelija ,nastaje njihova hipertrofija.

Prvi celulit obično nastaje u pubertetu pod uticajem naglog porasta nivoa hormona,pretežno estrogena.Nastaje i u trudnoći ali i tokom menopauze.Hormonalni faktori ne utiču jedini.

Značajan je genetski faktor/predispozicija za nastanak i oblik celulita.Broj masnih ćelija je determinisan genetski.

Ishrana,način života,fizička aktivnost su faktori koji značajno utiču.

U osnovi je poremećaj mikrocirkulacije na nivou potkožnog tkiva.Nagomilavanje masti i toksina dovodi do oštećenja vezivnog tkiva .

Celulit nije vrsta gojaznosti,često ga imaju i jako vitke osobe.Najčešći je na butinama,gluteusima ali i na stomaku i rukama(naročito u menopauzi).

Celulit delimo na stadijume:

1.vodeni/edematozni celulit

Najrasprostranjeniji oblik,nije lako vidljiv,mek je I difuzan,obično izazvan poremećajem cirkulacije I zadržavanjem vode.Nije bolan ali može biti prisutan osećaj teških nogu.

2.adipozni/masni celulit

Mek,bezbolan I lokalizovan.Uzrokovan nepravilnom ishranom,nedovoljnom fizičkom aktivnošću.Vidi se kada uštinete kožu .To je stadijum koji se lakše leči.

3.fibrozni celulit

Nastaje kao rezultat oštećenja kolagena.Čvrst je I bolan na dodir.To je duboki celulit koji dugo postoji.Ovaj tvrdokorni oblik daje izgled “pomorandžine kore”.Nastaje uvećanje masnih ćelija,adipocita I njihovo nakupljanje,zbog pritiska na krvne sudove kompromituje se cirkulacija I smanjuje  drenaža te zone.Kao posledica nastaje zadržavanje tečnosti,nakupljanje toksina ,lošiji lokalni metabolizam I slabija ishrana tkiva.Oštećenje kolagena je posledica svih ovih pojava.

LEČENJE CELULITA

Borba protiv celulita uglavnom traje ceo život.Sami možemo korigovati ishranu,povećati fizičku aktivnost .Kada to nije dovoljno potrebna je profesionalna nega tela.

Lokalno se mogu primenjivati LIPOLITICI za razgradnju masnih ćelija,VENOTONICI za stimulaciju cirkulacije I indirektnu bolju razgradnju masti.

ŠTA SAVETUJEMO ?

Svojim dugogodišnjim iskustvom mogu potvrditi da kombinacija terapija uvek daje najbolje rezultate.

Prvi korak je tretman radiofrekvence I ručne masaže.Ukoliko su masti tvrdokornije može se kombinovati sa injekcionom lipolizom.To je tretman ubrizgavanja prirodnih supstanci koje tope masti ali I poboljšavaju cirkulaciju.Neke od njih su aminokiseline,fosfatidilholin,dezoksiholat,artičoka,organski silicijum.Koktel bira dermatolog prema tipu celulita I lokalizaciji.Injekciona lipoliza nije bolna,možda samo na nekim regijama .Nakon lipolize tkivo može biti crveno I lako otečeno ali to traje kratko.Mogu nastati modrice,naročito u početku .

RADIOFREKVENCA 

Neinvazivna tehnologija ,potpuno bezbolna I bez oporavka.Aparat emituje radiofrekvencu,generišući toplotu dubokim zagrevanjem tkiva što nazivamo diatermijom.Oslobađa se toplota duboko u delove subkutanog masnog tkiva I regeneriše kolagen.Rezultat je meka,zategnuta koža I smanjenje celulita.Toplota se fokusira na željeno područje bez refleksije I difuzije po površini kože putujući direktno u delove masnog tkiva.Toplota koja nastaje je 39-45C čime se subkutano tkivo zagreva kontinuirano I šire krvni sudovi.To ubrzava metabolizam,dovodi do oporavka oštećenog kolagena I stvaranja novog pa se izgled poboljšava.

ANTICELULIT MASAŽA

Kombinuje se sa radiofrekvencom.Za uspešnost rezultata potrebna je serija od 10-15 tretmana .

Aparat deluje na dublje masti a ručna masaža na sitnije površinske naslage.Masaža mora biti stručna ,masažni pokreti utiču na cirkulaciju,bržu eliminaciju toksina,razgradnju masti I kvalitet kože.

Tretman aparatom I ručnom masažom u našoj ordinaciji traje 60 minuta.Predlažemo da se dolazi 3 puta nedeljno .Pauza se pravi za vreme ciklusa.

Ovo je komforan tretman,bez bola,modrica a sa vidljivim rezultatima.

Savet je:krenite u borbu što pre!