Časopis “Estetika hirurgija & kozmetika”
broj 37 (proleće 2016)

 

Akne su vrlo česta pojava i kada su u pitanju odrasle osobe, naročito žene. Akne su loša vest. Međutim, preparati kojima se one leče istovremeno pomažu podmlađivanju kože, što je veoma dobro! Pročitajte savete dermatologa o pravilnom tretiranju i negovanju kože sklone aknama.

Piše dr Dragana Kablar, spec. dermatologije

Za razliku od tinejdžerskih, akne kod odraslih se pojavljuju posle tridesete, četrdesete, pa i pedesete i predstavljaju veliki problem za one koji ih imaju. Istraživanja pokazuju da ih ima gotovo polovina odraslih žena. Posle pedesete čak 15% žena ima akne – i za njih se ta priča završava tek ulaskom u menopauzu.

1. AKNE NISU BOLEST NI INFEKCIJA

Akne se u odraslom dobu još teže podnose od onih u mladalačkom. Javlja se vanksioznost, pa istraživanja kažu da akne u odraslom uzrastu ugrožavaju kvalitet života podjednako kao hronične bolesti popust astme ili dijabetesa. Akne treba doživljavati kao bolest, i lečiti kod dermatologa. Akne nisu infekcija kože nego upalni procesi. Bakterija prisutna u nastanku akni deluje inflamatorno, a ne infektivno.

2. LEČE SE SAMO DUBOKE AKNE

Akne se leče uvek kada pacijent pati zbog njih, makar to delovalo kao subjektivan doživljaj. Često viđam osobe sa ozbiljnim aknama koje u moju ordinaciju dođu zbog nečeg sasvim drugog, akne i ne primećuju na svom licu. A nekada mi dođe osoba koja je duboko nesrećna zbog dve, tri bubuljice. Brigu oko akni nikada ne bih opisala kao hir, upravo zbog njihovog snažnog psihološkog delovanja. Pri pojavi akni u odraslom dobu logično je da prvo pokušate sa preparatima kupljenim u apoteci, a ako ne ide nabolje, treba da se obratite dermatologu. Čak i blaži oblici akni mogu da ostave ožiljke.

3. ČIŠĆENJE PORA JE METOD LEČENJA

Mehaničko čišćenje komedona ne leči akne i ni na koji način ne utiče na njihove uzroke. Tako se mogu odstraniti začepljenja i sadržaj nekih vrsta akni, ali čišćenje ima smisla samo ako je potpuno atraumatsko (da se ne ošteti koža), i ako se uz njega sprovede i dermatološko lečenje akni. Kada se pojave akne, često dođe do opsesivne potrebe čišćenja pora. Pore se stalno pune – ne postoje čiste pore. Mnoge žene pokušavaju da potpuno iščiste pore besomučnim odlascima kod kozmetičara ili ih same iglicom čačkaju i buše. Na kraju dođu kod nas – često sa ožiljcima.

4. HORMONI SU PRESUDNI

Hormoni imaju ulogu, ali je mehanizam nastajanja akni kompleksan i nije do kraja rasvetljen. Stalno dolazimo do novih saznanja.

5. TEŽE SE LEČE MLADALAČKE OD AKNI KOD ODRASLIH

Sa procesima starenja usporava se reparacija kože, pa i akne duže traju, baš kao i njihove posledice u vidu fleka. Zato je vrlo važno da se sprovede adekvatno lečenje. Lečenje akni u odraslom dobu traje duže, a često mora da bude i agresivnije, čak i za naizgled blaže oblike akni.

6. AKO IMATE AKNE NE SMETE DA KORISTITE ANTIEJDŽ PREPARATE

Često se žene žale da zbog nege protiv akni ne mogu da koriste antiejdž negu. Preparati za lečenje akni su moćne antiejdž supstance, možda i moćnije od ostalih antiejdž supstanci – da pomenemo samo retinol i alfahidroksi kiseline koji se koriste u lečenju akni. Zato uz lečenje akni postoji i taj regenerativni, odnosno antiejdž efekat.

7. AKNE NE SMETE DA PREKRIVATE PUDEROM

Još uvek dosta dermatologa izričito zabranjuje pudere i dekorativnu kozmetiku kod pacijenata sa aknama. To je potpuno destimulativno, i pacijent često prekida lečenje. Danas postoje tonirane kreme i puderi sa nekomedogenim supstancama. Jedini izuzetak mogu biti veoma teški oblici otvorenih akni.

8. SVE SE AKNE TRETIRAJU ISTO

Zatvoreni, beli komedoni zahtevaju više strpljenja prilikom lečenja jer su skloniji inflamatornim promenama. Tada mora da se uključi keratolitik da spreči zapušavanje, i da deluje na bakterije. Osnova terapije je benzoil-peroksid, koji ima blago keratolitičko i snažno antimikrobno dejstvo na koje se ne razvija otpornost. Sredstva za pranje kože mogu da budu deo terapije kod blažih formi. Keratolitici su najčešće kombinacija alfa i betahidroksi kiselina, uz dodatak sastojaka koji deluju antiinflamatorno. Koža se uvek prvo pripremi za terapiju – pacijent dobije preparate koje će da koristi dve do četiri nedelje, da se koža na njih adaptira. Tretmani mogu da se rade jednom u dve nedelje ili mesec dana dok se ne postignu rezultati. Ima osoba koje veoma loše reaguju na terapiju, pa posle biohemijskih analiza obično otkrijemo insulinsku rezistenciju. Insulinska rezistencija je moguća i kod veoma aktivnih i vitkih osoba, koje često imaju dijabetes u porodici, iako same nisu bolesne. Ovaj fenomen sve češće srećemo kod osoba u ranim tridesetim koje su tada prvi put dobile akne. Kada se uključi endokrinološko lečenje, rešavamo i problem akni.

9. ŠTO PRE UVEDETE RETINOIDE TO BOLJE

Retinoidi se uvode topikalno gotovo uvek kod srednje teš kih oblika akni, ali određenim protokolom koji podrazumeva prethodnu adaptaciju kože. Način aplikacije je takođe važan. Nega retinoidima zahteva nežno čišćenje. Svakim čišćenjem kože – pa čak i običnim umivanjem vodom – narušava se privremeno barijerna funkcija kože, pa se sa nanošenjem retinoida mora sačekati najmanje 15 minuta, a idealno je pola sata. Kada koristite benzoil-peroksid i retinoide napravite razmak, recimo benzoil-peroksid u jutarnjoj, a retinoidi u večernjoj nezi ili sa pauzom od najmanje sat vremena između ova dva preparata. Oralna terapija se uključuje kod najtežih oblika i deluje na sve poznate mehanizme stvaranja akni. Ona se mora raditi pod doktorskim nadzorom. Osobe sa atopijskom konstitucijom loše tolerišu retinoide, pa se traže druge mogućnosti. Koža je nakon terapije osetljivija na sunce, pa je važno koristiti preparate za zaštitu od sunca.

10. ISHRANA I AKNE

Nivo oksidativnog stresa je kod akni visok, pa kroz adekvatnu ishranu bogatu antioksidansima, pa i uz suplemente, može da se utiče na inflamatorni proces. Uvek na prvo mesto stavljam hranu, a u nekim slučajima ima smisla uključiti suplemente, samo ako je reč o medicinski potkrepljenim dokazima za njihovo delovanje. Suplementi ne podležu obaveznim kliničkim studijama, a imaju jak marketing. Kupite samo one koje vam doktor preporuči – i samo ako ih preporuči. Smanjite nivo stresa i promenite način života, šetajte, vežbajte, i to može da pomogne.

LEČENJE TRAŽI STRPLJENJE I DOSLEDNOST

Lečenje akni traži angažman i strpljenje. Na prve vidljive rezultate mora se sačekati od osam do 12 nedelja. Pilinzi mogu dramatično da poprave izgled kože, ali je suština da morate biti strpljivi i dosledni u terapiji i tada imate razlog da očekujete uspeh.