Istina je da nikada niste suviše mladi da se ne biste negovali, štitili svoju kožu i primenili preventivne procedure za podmlađivanje. Nakon 25. godine, koža gubi 1% kolagena godišnje. Kojom brzinom i na koji način će nam koža stariti zavisi od genetike koju nosimo, ali i od brojnih spoljnih faktora koji na nju utiču. Među značajnijim su izloženost sunčevom zračenju, zagađenje, pušenje, pravilna nega kože. Na prevenciju podmlađivanja ne treba čekati.

U ranim tridesetim se uglavnom javljaju prvi znaci starenja kože. Pojava finih linija i borica, pigmentacije, kapilari i izmene u teksturi kože, oslabljen tonus, sve su to prvi znaci da nam koža stari. Regija oko oka je često prva izložena ovom problemu. Zbog tržišta preplavljenog raznim proizvodima, pacijenti su zbunjeni i ne koriste preparate koji bi odgovarali njihovoj koži, već poneseni reklamama greše i pogoršavaju problem.

Rane tridesete su godine kada koža može biti aknozna. Ovakva koža je često senzitivna i ne trpi preparate namenjene tinejdžerima. Pristup lečenju je sasvim drugačiji. Kombinacija terapija i procedura u ovim godinama jeste pitanje za vašeg dermatologa. Prvi korak je edukacija o merama zaštite od sunca i borbi protiv spoljnih faktora koji štete koži. Nega kože u cilju prevencije i korekcije prvih znakova starenja je pitanje za vašeg dermatologa. Kroz razgovor na pregledu suočavamo se sa primenom određenih procedura i frekvencijom dolazaka.

Prvi i najvažniji korak je primena preparata za zaštitu od sunca prema tipu kože; uvođenja antioksidanasa, vitamina C i E i sastojaka koji stimulišu stvaranje kolagena; hidratacija i očuvanje kožne barijere primenom hijaluronske kiseline. Može se uključiti i primena retinola za koji je dokazano da jedini stiže do delova kože kao što je dermis, stimulišući nastanak novog kolagena. Ovo su i najbolje godine za primenu minimalno invazivnih procedura kao što su srednje duboki i površinski hemijski pilinzi, primena lasera, fotodinamske terapije i aplikacija hijalurona dermalno. Prema dermatološkom vodiču, i botulinum toksin je preventivna mera protiv bora na čelu.

Pogledaj ceo tekst