Sve je veći broj žena koje se žale na pojavu osetljive kože. Smatra se da taj broj raste i do 70%. U dermatologiji postoji dijagnoza sensitive skin i takvi pacijenti zahtevaju posebnu negu. Senzitivna koža nije bolest, već stanje kože, obično je jedan od simptoma drugih stanja. Ukoliko češće reagujete na sapune, sredstva za čišćenje lica, šminku i drugo – vrlo je moguće da pripadate grupi ljudi sa osetljivom kožom.

U osnovi osetljive kože mogu biti ekcemi, rozacea, alergijski kontaktni dermatitisi, presušena ili povređena koža, akne, pojava crvenih pečata…koža sklona opekotinama od sunca.

Osnovni znaci osetljive kože su oštećena barijera kože, iritacija, suvoća, ljuspanje i osećaj zategnute kože (nedovoljno hidrirane).

Pacijenti se žale da su crveni, da ih pecka, svrbi, imaju osećaj napregnute kože, suvoće, otoka; osećaju se neprijatno. Senzitivna koža ne mora biti suva, stanje postoji i kod masne kože. U osnovi je određeni proces inflamacije/upale kože kao odgovor našeg organizma na neki stimulus/okidač. To je koža koja reaguje na stimuluse na koje normalna koža nema reakciju.

Kako se negovati?

Izbegavati tuširanje pretoplom vodom i dugotrajno kupanje u kadi. To topi naše prirodne masti u koži i povećava senzitivnost. Tuširanje ne treba da traje duže od 10 minuta. Koristiti sredstva za kupanje koja čuvaju pH vrednost kože. Izbegavati jaku eksfolijaciju hemijskim i mehaničkim sredstvima. Koristiti blage čistače za kožu bez mirisa, konzervansa. Izbegavajte sredstva na kojima piše da su antibakterijska. Koristite negu koju vam preporuči vaš dermatolog.

Redovno hidrirati kožu. Nega hijaluronskom kiselinom se preporučuje. Postoje mnogi preparati za hidrataciju koji prijaju i masnim kožama, uglavnom suto  serumi ili gelovi.

Brojni su okidači, ali najčešći su alkohol, konzervansi, sredstva za ljuspanje/eksfolijaciju, parfemi. Ne preporučuje se korišćenje preparata sa vitaminom C.

Pročitajte i ovo: Naomi Watts je pokrenula beauty brend namenjen ženama u menopauzi

Spoljašnji faktori kao hladnoća i vetar mogu povećavati senzitivnost. Pokrivanje nekomedogenim puderima može biti od koristi. Duvanski dim nije dobar za kožu i povećava znake senzitivnosti. Nikl u nakitu i na odeći može izazvati znake senzitivnosti.

Da li je ishrana važna za umirenje simptoma?

Naravno da jeste. Preporučuje se ishrana sa mnogo voća i svežeg povrća, koštunjavi plodovi zbog omega-3 masnih kiselina. Vitamini i minerali su važni za hidrataciju kože. Antioksidanti deluju antiupalno i poboljšavaju stanje kože.

Sa godinama, kada počinjemo sa negom protiv procesa starenja, osetljivu kožu prepustite dermatologu. Nekada je to i za nas izazov – naći balans između nege i borbe protiv starenja.

Zaključak

Pokušajte sami da se negujete po našim savetima. Ukoliko imate osetljivu kožu i ne možete s njom da se izborite, obratite se svom dermatologu.

Zdrava izbalansirana ishrana, antistres tehnike i pravilna nega pomoći će vam da umirite kožu i smanjite osećaj neprijatnosti.


Dr Tamara Maravić specijalista dermatovenerologije
 

Pogledaj ceo tekst