Časopis ELLE br. 117
Januar 2014.

Januar je pravo vreme da revitalizujete kožu profesionalnim piling tretmanima. Koji ćete odabrati?

Dr sc. med. TAMARA MARAVIĆ specijalista dermatologije
ordinacija Dermanova, www.dermanova.rs

Hemijski piling je metod aplikacije agenasa, tj. organskih slabih kiselina u različitim koncentracijama i kombinacijama, u cilju izazivanja ljuspanja kože na raznim nivoima. Ovom procedurom postiže se poboljšanje izgleda kože, izaziva se produkcija kolagena, leče se akne, ublažavaju sitne bore, smanjuje se pigmentacija i postiže dubinska hidratacija.

Vreme agresivnih pilinga je davna prošlost. Današnje formule minimalno iritiraju kožu, a daju maksimalne rezultate. Preparati su bezbedni i bez neželjenih dejstava. Postoje i pilinzi koji nisu fotosenzitivni, kao što su na primer oni sa azelaičnom ili salicilnom kiselinom, pa se mogu primenjivati i leti. U zavisnosti od cilja koji želimo da postignemo, dermatolog odlučuje koji će primeniti.

Tretmani traju oko 15 minuta, i rade se jednom mesečno. Osim peckanja, ne izazivaju veće neprijatnosti. Nakon pilinga može doći do blagog crvenila i laganog ljuspanja kože koje prolazi za dan ili dva. Zbog toga se hemijski pilinzi danas ubrajaju u tretmane koji se mogu primenjivati i u toku radne nedelje. Koža zahteva pripremu pre i posle tretmana, u vidu adekvatne kućne nege koja pojačava i produžava njegove rezultate. Hemijski pilinzi se izvode preparatima koji se ne nalaze u slobodnoj prodaji zato što njihova nestručna aplikacija može dovesti do komplikacija na koži. Za primenu ovog tretmana postoje i kontraindikacije, kao što je, na primer, sklonost ka herpesima.

Konačnu odluku o njegovoj primeni donosi lekar, bez obzira na želje pacijenta.