Časopis “Bazar“,
Broj 1248,
15. Mart 2013. godine

Doktorka Tamara Maravić, specijalista dermatolog, posle završenih studija medicine jedanaest godina radila je u Kozmetološko-dermatovenerološkom institutu u Avalskoj ulici u Beogradu.

– Bio je to prvi državni institut u staroj Jugoslaviji u kome se radilo dubinski dermatološki piling tri-hlor-sirćetnom kiselinom (TSA). Kroz rad u takvoj ustanovi mnogo sam naučila i stekla rutinu koja je u ovoj oblasti i te kako potrebna kada je problematična koža lica u pitanju. Naravno, pored toga bavila sam se i problemima kože tela, radila dijagnostiku mladeža i skidanje papiloma. Paralelno sa radom u praksi, na kongresima sam pratila i šta se novo događa u oblasti estetske dermatologije i antiejdžinga – kaže dr Tamara Maravić koja danas sva ta znanja objedinjeno primenjuje u ordinaciji “Dermanova” na Vračaru i nastavlja:

– Današnja estetska dermatologija toliko je napredovala da postoje brojni neinvazivni tretmani u okviru kojih pacijente uopšte ne moramo da ubadamo iglama i potkožno ubrizgavamo preparate. Dovoljno je da kožu dobro pripremimo nekim pilingom, a potom nastavimo tretmane STEM ćelijama biljnog porekla, kolagenommezoliftom ili DNA, … Zapravo, zahvaljujući pilingu mi omogućavamo da te supstance prodru mnogo dublkje u kožu. Jedan od njih jeste i piling kiseonikom, blic tretman koji savršeno osvežava i zateže kožu. Moje pacijentkinje oduševljene su njime.

Danas posle skoro dve decenije tokom koje su dame, ali i muškarci “lepotu” tražili isključivo kod plastičnih hirurga, kormilo kao da preuzimaju dermatolozi koji “čudesnim” tretmanima bez skalpela osvežavaju naš izgled.

Piling kiseonikom
za sva godišnja doba

Reč je o tretmanu savremenog načina negovanja kože primenom čistog medicinskog kiseonika i fiziološkog rastvora. U aparatu pod pritiskom formiraju se vodene kapi čistog kiseonika i voda velikom brzinom obavlja mehaničko čišćenje kože. Te kapi otvaraju i čiste najfinije pore vršeći blagu eksfolijaciju (piling), stimulišući cirkulaciju i limfnu drenažu otklanjajući izumrle ćelije, nečistoće, pa čak i komedone.
Tretman traje petnaestak minuta i izuzetno je prijatan. Imate utisak da se nalazite na svežem planinskom vazduhu i da “zdravlje” neverovatnom brzinom ulazi u vas. Odmah po završetku kože postaje blistava, osvežena zategnuta i zdravijeg izgleda.
Nakon pilinga, na lice se stavlja serum ili maska koja odgovara tipu kože. Metoda je bezbolna, prijatna i brza. Nije kontraindikovana u trudnoći, za vreme dojenja, a ni sa sunčanjem (nema fotosenzibilizacije), pa je odlična zamena za hemijski piling u letnjim mesecima. Inače, tokom leta piling kiseonikom može da pruži savršen osjećaj rashlađenja. Preporuka je da se radi jednom do dva puta mesečno, zavisno od tipa kože i problema koji se tretira. Izuzetno je efektan u nezi masne i aknozne kože, kao i kod osoba sa rozaceom i proširenim kapilarima kojima dermatološki piling nikako ne prija.