Svetlija budućnost za kožu.

Sunčeve pege

One mogu da se manifestuju kao izolovane, manje fleke – dve-tri na obrazima, nadlakticama ili nadlanicama, ali i kao šira područja pigmentacije po celom licu, vratu i grudima. Ove pege posledica su višegodišnjeg izlaganja sunčevim zracima, što izaziva genske promene DNK u ćelijama koje proizvode pigment, a što rezultira uvećanjem produkcije melanina. U odnosu na simpatične pegice na licu, sunčeve pege pojavlju se kasnije u životu i obično su tamnije i neravnomernije pozicionirane od njih. Osim toga, za razliku od običnih, ove pege ne blede krajem leta. Važna napomena: Ukoliko je pega veličine metalne kovanice (dinara), ili se registruju bilo kakve promene na njoj, obavezno se obratite dermatologu – radi pregleda i eventualnih analiza.
Profesionalno rešenje: Kada su u pitanju sunčeve pege, višak pigmenta izliva se u površinski sloj kože, zbog čega je njihovo uklanjanje laserom obično uspešno. U slučaju da su zahvaćena šira područja, primenjuju se neablativni frakcioni laseri kojima se izbegava delovanje na površinu kože, a uklanja se pigment u njenim dubljim slojevima. Na taj način, nakon samo jednog tretmana, obično je moguće eliminisati čak 90% pigmentacije. Crvenilo i perutanje kože očekivane su nuspojave, koje se povlači nakon nedelju dana. Frakcioni laser nešto umerenijeg dejstva izaziva kratkotrajnije crvenilo (samo jedan dan), ali su potrebne minimum tri seanse za ostvarivanje konačnog rezultata.

Melazma

Ovo stanje kože manifestuje se u obliku smeđe fleke nepravilnog oblika, najčešće na obrazima, čelu, bradi ili iznad gornje usne, koje se obično teško uklanjanju. Melazma se najčešće javlja tokom trudnoće, menopauze ili usled primene kontracepcijskih pilula, a razlog je to što hormonalne fluktuacije aktiviraju estrogenske receptore na melanocitima (ćelijama kože u kojima se stvara melanin). Sunčevi zraci još su jedan okidač, ali UV radijacija nije jedini krivac. Rezultati najnovijih studija otkrivaju da vidljiva svetlost (koju emituje sunce, ali i ekrani i sijalice) i infracrveni zraci koji se registruju kao toplota takođe uslovljavaju pojavu melazme. Vidljiva svetlost je naročito štetna jer izaziva odloženi efekat tamnjenja kože, koji je još intenzivnji od UVA zračenja.
Profesionalno rešenje: Većina dermatologa započinje proces izbeljivanja hemijskim pilinzima, koji su bezbedni i za ostljivu kožu. Iskustvo iz prakse pokazuje da se pilinzima azelaičnom kiselinom i retinolom može ostvariti poboljšanje izgleda kože za 50 do 100 %. Svakako, ovaj postupak treba da izvodi isključivo kvalifikovani kozmetički dermatolog, koji je dobro upoznat s terapijskim postupkom, performansama aparata, kao i sa stanjem klijenta.

Postinflamatorna hiperpigmentacija (pih)

U pitanju su tamni ožiljci od akni, ujeda insekata ili opekotina od grejnih tela i aparata, koje je zapravo najteže ukloniti, budući da i najmanja iritacija ili povreda može da aktivira novu produkciju pigmenta. Takođe, PIH može da se pojavi na bilo kojem delu lica i tela, čak i ispod očiju. Bilo kakva mehanička trauma može da inicira njihovu pojavu, čak i nesvesno trljanje očiju usled alergijskog svraba.
Profesionalno rešenje: Ovaj pigment može da se locira u dubokim slojevima kože, što objektivno otežava njegovu eliminaciju. Zato je, pre svega, neophodno izbegavati situacije koje uzrokuju produkciju melanina. Nipošto nemojte sami da uklanjate akne i imajte na umu da sveže ranice i manje opekotine treba da budu stalno hidrirane. Ako je boja ”plitka”, ili je povreda skorijeg datuma, tretamni frakcionim laserom manje intenzivnog delovanja mogu biti od pomoći u izbeljivanju pigmentacije, kao i kozmetički pilinzi – posebno ukoliko patite od akni, jer oni savršeno čiste pore kože.

Tretmani kod kuće

Koji god od ovih preparata da izaberete, produžite rezultate primenom narednih saveta…

1. Eliminisanje dispigmentacije uzaludan je posao bez svakodnevne primene SPF preparata sa širokim spektrom.

2. Preparat za zaštitu od sunca nije dovoljan za osobe osetljive na delovanje infracrvenih zraka, vidljive svetlosti i zagađivača iz sredine. Neutrališite njihovo dejstvo i antioksidansima (iz ishrane, suplemenata i kozmetičkih preparata).

3. Postupak eksfolijacije jednom nedeljno, blagim sredstvom, ubrzaće izbeljivanje kože