Časopis “Bazar”
2. jun 2017. godine

Lipoliza je mikroinjekciona medicinska tehnika ubrizgavanja lipolitika direktno u masno tkivo.

Primenjuje se u rešavanju problema lokalizovanih masnih naslaga (jastučića) na licu (podbradakdonjovilični jastučići), rukama (nadlaktice), noge (kolenanatkolenice). Kao neoperativna tehnika uspešno eliminiše lokalizovane masne naslage i predstavlja alternativu hirurškoj liposukciji. A šta su lipolitici?

Reč je o supstancama koje vrše lipolizu, tačnije proces topljenja masti. One su prirodne i često su sastavni deo našeg organizma.

Najčešće se primenjuje fosfatidilholin (sojin lecitin), dezoksiholat kao i enzimi. Koktel bira dermatolog individualno prema proceni pacijenta. Procedure su komforne, traju do pola sata i minimalno su bolne. Ova metoda reoblikovanja tela dovodi i do zatezanja kožesmanjenja celulita i bolje cirkulacije u tkivu. Otklanja i osećaj teških nogu. Preporučeni broj tretmana jeste od dva do šest u razmacima od četiri do osam nedelja.

Započeti proces lipolize traje više nedelja. Metoda daje dugoročne rezultate i nema jo-jo efekta vraćanja masnih naslaga ukoliko se pridržavamo zdrave ishrane i fizičke aktivnosti.

U istom tretmanu mogu da se tretiraju dve različite regije. Ograničenje postoji samo u maksimalnoj dozi preparata koju pacijent može da primi u jednoj proceduri. Uobičajeni propratni efekti koji su očekivani su crvenilo, otok (od malog do većeg), peckanje i svrab, osećaj sličan upali mišića, modrice. Obično traju nekoliko dana. Naglasila bih da se lipoliza ne primenjuje u trudnoći, za vreme dojenja, kod postojanja autoimunih bolesti, dijabetesa i alergije na vitamin B.