Menjaju li najsavremeniji laseri, poput jednog Alma Q aparata, brojne estetske intervencije, velike količine botoksa, hijalurona…? Stručnjaci navode da jedno, po pravilu, ne mora da isključuje drugo. Ali, ako se plašite igle, oni mogu da budu pravo rešenje za vas!

Primena lasera u estetskoj medicini traje više od pola veka. Naravno, beleži se konstantan napredak zahvaljujući razvoju laserske tehnologije i optičkih sistema. Često se postavlja pitanje od čega najviše zavise procedure laserskog podmlađivanja? Odgovor leži u izboru talasne dužine, frekvencije ponavljanja, gustine energije i snage, kao i širine impulsa koji su podjednako važni, kada govorimo o bezbednosti čitave procedure.

Laserski lifting
Često nas pitate kada je najbolje da se počne sa laserskim liftingom? „Što se tiče laserskog liftinga, postoje različiti protokoli za 30+, 40+ i 50+ u zavisnosti od nivoa kože na kom radimo i oslobođene ukupne energije. Razlikuju se i protokoli za stimulaciju kolagena, ali i elastina”, navodi dermatolog dr Tamara Maravić i ističe: „Tako, recimo, sa nastankom menopauze u prvih pet godina, zbog naglog pada estrogena, gubimo 30 odsto kolagena, pa je laserska stimulacija, kao prevencija pre toga, jako važna. Napominjem da se za vreme menopauze ova vrsta liftinga sprovodi kao tretman lečenja”. Nekada se podmlađivanje radilo s ablativnim CO2 laserima koji su davali rezultate, ali je oporavak bio daleko duži, a neželjeni efekti značajni. „Neablativni laseri, oni koji ne oštećuju epiderm, nemaju vreme oporavka pa ih smatraju dermatološkim procedurama koje se mogu uraditi za vreme pauze za ručak nakon čega se vraćate svojim uobičajenim aktivnostima”, kaže naša sagovornica i apostrofira: „Neablativni Q Lift je napredni tretman podmlađivanja kože bez oštećenja epiderma. Na koji način deluje? Zagrevanjem tkiva u dermisu nastaje trenutna kontrakcija kolagenih vlakana i remodeliranje novog kolagena. Stimulacija novog kolagena traje mesecima nakon tretmana pa sami pacijenti često kažu da kako vreme prolazi izgledaju sve bolje.

U korak s novim tehnologijama
Najnovije čudo laserske tehnike jeste i aparat Alma Q. Po rečima doktorke Maravić, on ima mogućnost delovanja na pet nivoa kože u jednom istom tretmanu. Ovo zvuči zaista kompleksno, ako ste razmišljali o tome da probate laserski lifting. Zato nam naša sagovornica objašnjava po kom principu ovo čudo tehnike radi: „Dubinu delovanja određuje dermatolog poznavajući nivoe kože na koje želimo da delujemo. Promenljiva dubina koristi se za kombinovani rad na istoj površini radi postizanja optimalnih rezultata. Osim lifting efekta, odnosno zatezanja, deluje se i na teksturu kože. Statistika kaže da čak 65 odsto klijenata želi da promeni teksturu kože kako bi ona postala blistavija, jedrija, bolje hidrirana, nežna, ujednačenog tena”. Alma Q laserska tehnologija ima i program za uklanjanje prirodnih i veštačkih pigmentacija, kao što su fleke od sunca, starenje kože, tetovaže i trajna šminka. Znatno sužava i proširene pore, utiče na smanjenje akni i uklanja ožiljke od njih prirodnom stimulacijom. Pored pigmentnih fleka i difuznog crvenila, mogu da se tretiraju i prošireni kapilari. Produkcija kolagena nastaje i u zidu krvnog suda pa se oni jačaju, smanjuje crvenilo na licu, ali i dekolteu. Podmlađivanje Alma Q aparatom obuhvata tretmane lica, vrata, dekoltea, ali i šaka. Procedura traje od 30 do 60 minuta i potpuno je bezbolna, čak i prijatna. Studije pokazuju da su tretmani dobri za sve tipove kože, kako za tamnije, tako i za one najosetljivije. Možemo ih nazvati i organskim tretmanima za potpuno prirodan izgled.

Letnja nega
Laserski tretman Alma Q Lift nije fotosenzitivan, što znači da može da se radi i tokom leta. Efekat punoće i hidratacije kože odmah je vidljiv. Rezultati postoje i nakon jednog tretmana. Ali, generalno, broj procedura zavisi od stanja kože i godina. „Inače, broj tretmana je manji nego drugim laserima zbog velike količine energije koja se oslobodi po kvadratnom centimetru kože za kratko vreme”, napominje dermatolog dr Tamara Maravić. Alma Q laser zovu i Magična mašina dermatologa zbog efekata koji ima na kožu.

Podočnjaci i gornji kapci
Najnovijom laserskom tehnologijom tretira se izuzetno uspešno i periokularna regija, donji i deo gornjeg kapka. U ovoj regiji najranije gubimo elastin, pa se laserskom stimulacijom može prevenirati nedostatak, ako se sa tretmanima krene posle tridesete godine. Generalno, platforma ovog magičnog aparata kombinuje dvostruku tehnologiju impulsa, kontrolu dubine dejstva i frakcionu isporuku energije, što daje mogućnosti za tretiranje širokog spektra estetskih medicinskih indikacija.

Piling crvenog tepiha
Laserski piling sa karbon pastom, koga zovu i holivudski piling ili piling crvenog tepiha, moguće je raditi samo ovim laserom. Kako se izvodi? „Prvo, karbon pasta mora da se osuši pre prelaska laserom beskontaktnim zagrevanjem specijalnim nastavkom koji omogućava da pasta uđe u pore, fine linije i dublje bore. Zatim se laserom zajedno skida pasta i gornji slojevi epiderma. Efekti su odmah primetni i ovo je tretman koji preporučujemo uoči važnih događaja jer ćete zablistati”, kaže dr Tamara Maravić.

Dobre kombinacije
„Laserski obnovljena mreža kolagena odlična je podloga za naknadno ubrizgavanje hijalurona i kolagen-induktora, kao što je, na primer Radiesse. S druge strane, njihovi efekti su produženi na ovaj način. Kolagenska mreža omogućava da se hijaluron duže zadrži, a kolagen- induktor ostvaruje maksimalno dejstvo. Inače, laserski tretmani preporučuju se pre i posle hirurških estetskih procedura, takođe iz razloga zdravije i pune kolagenske mreže”, zaključuje dermatolog dr Tamara Maravić.