Časopis “Bazar”
27. januar 2017. godine

KOŽA U DRUGOM STANJU

Trudnoća je stanje kada niste baš sigurni šta vašoj koži prija, kao i šta smete da koristite, a šta ne. Osim na koži, promene se vide na noktima i kosi. Za sve ovo sigurno je odgovoran novi, izmenjeni hormonski status koji prati trudnoću. Budući da kožu u predelu oko stomaka čeka distenzija u narednih devet meseci, Dermatolog hidratacija i ishrana su od posebnog značaja. Pilinzi kojima se skida sloj (Dermanova) izumrlih ćelija epiderma omogućavaju bolji prodor preparata namenjenih za hidrataciju i protiv pojave strija.

Ukoliko je pod dejstvom hormona vaša koža postala nečista ili su se pojavile akne, potrebni su vam tretmani čišćenja lica pod kontrolom dermatologa. Uvek je neophodno naglasiti da ste u drugom stanju, kako bi se pažljivo izabrali preparati za tretmane. Ukoliko koristite i volite AHA (alfa-hidroksi kiseline) možete i dalje da uptrebljavate kreme koje sadrže do pet procenata pomenute kiseline. S druge strane, ukoliko niste koristili AHA, trudnoća nije period kada treba prvi put da ih probate. Koža je i inače osetljivija, pa češće mogu da se jave crvenila i iritacije. U tom slučaju bolji izbor su intenzivnija hidratacija i ishrana kože. Inače, hidratacija i eksfolijacije samo su površinske procedure tako da nema rizika od neželjenog dejstva na fetus.

Naglasila bih da je foto-projekcija važna tokom celog perioda trudnoće. Hiperpigmentovana linija stomaka i jača pigmentacija bradavica dojki, predstavljaju normalnu pojavu. Da bi se izbegle pigmentacije na licu, poznate kao fleke trudnoće, koje su pak u vezi sa izmenjenim hormonskim statusom, ne savetuje se izlaganje suncu u periodu od 10 do 16 časova. U tom smislu obavezna je zaštita medicinskim faktorima, pretežno mineralnim, jer je tada rizik od pojave alergija na koži najmanji. Kada je reč o depilaciji, u trudnoći se preporučuje isključivo ona sa hladnim voskom i električnim aparatima. Primena toplog voska nije najbolji izbor zbog osetljivosti kapilara (pojava modrica) i osećaja teških nogu. Brijanje se ne preporučuje zbog mogućnosti infekcije folikula dlake i razvoja bolnog folikulitisa.

U trudnoći se ne preporučuju:

• Sunčanje u solarijumu, jer postoji rizik od hiperpigmentacija, kao i loš uticaj UV radijacije na imunitet.

• Uzimanje preparata na bazi vitamina A ima teratogeno (oštećujuće) dejstvo na plod. Ne savetuje se ni nega na bazi retinola. Ovi preparati prepisuju se od strane dermatologa, a tada trudnica mora da bude isključivo pod našom kontrolom.

• Sauna i hamam su loši zbog hipotenzije i PODSTIČU oticanje nogu.

• Mehanički pilinzi grubim rukavicama ne savetuju se zbog veće osetljivosti kože i lakšeg stvaranja modrica.

• Ne preporučuju se estetske medicinske procedure kao što su hemijski pilinzi, injekciono ubrizgavanje i laserska epilacija, jer mogu da izazovu upale, pigmentacije i razvoj ožiljaka na koži. Tri meseca nakon porođaja ove procedure mogu da se započnu.