Časopis “Bazar”
28. avgust 2016. godine

PIRUVIČNI PILING

Mnogi ga nazivaju kraljem svih pilinga, jer je izuzetno moćno sredstvo u borbi protiv starenja kože. Nakon ovog tretmana blistavost, mekoća kože i osveženje prvi su vidljivi znaci. Piruvična kiselina zbog visokog procenta kiselosti i male molekulske težine vrlo lako prolazi kroz kožu, a kao krajnji rezultat daje vidno zategnutu kožu. U sastavu ovog pilinga jeste i laktična kiselina koja ima blaga keratolitička svojstva – stanjuje zadebljali epidermis (površinski sloj) fotooštećene kože.

Dugogodišnja saradnica Bazara dermatolog dr Tamara Maravić smatra da kombinacija ove dve kiseline daje odlične rezultate, a njihova pH vrednost i procenti su u skladu sa primenom u okviru estetskih tretmana podmlađivanja kože. Zbog kompleksnosti tretmana preporučljivo je da piruvični piling obavezno radi dermatolog.

“Zbog kompleksnosti tretmana preporučljivo je da piruvični piling obavezno radi dermatolog”

Na pitanje koje su sve blagodeti koje ima na kožu dr Tamara Maravić iz specijalističke dermatološke ordinacije Dermanova kaže: „Pre svega, to je osveženje kože posle letovanja, zatim produkcija kolagena i elstina, ublažavanje hiperpigmentacija. Utiče i na ljubičaste fleke koje nastaju kao posledica akni i smanjuje nastanak komedona i cista na licu. Svakako želim da napomenem da izvođenje ovog tretmana nije preporučljivo u trudnoći i za vreme sunčanja“. Budući da je novitet u dermokozmetici objašnjavamo kako ovaj tretman izgleda. Prvi korak predstavljaju klasično čišćenje kože i kiseonični piling. Sledi nanošenje laktične kiseline sa preparatima za čišćenje kože.

Drugi korak je apliciranje ampule u kojoj se nalaze sjedinjene piruvična i laktična kiselina u aktivnim procentima. Ampula deluje do pet minuta, a zatim se uklanja sa vodom. Tokom ove faze može da dođe do malog diskomfora, u smislu osećaja peckanja i toplote. Treći i završni korak je neutralizacija kože specijalnim preparatom koji smiruje kožu. Tokom neutralizacije vrši se blaga masaža. Osećaj svraba i peckanja može se javiti za vreme samog tretmana i prolazi odmah nakon neutralizacije. Obično, preporučuje se da piling piruvičnom kiselinom radite u seriji od 4 tretmana u razmacima od dve nedelje. Za dobre rezultate, godišnje je potrebno da ponovite dva ovakva ciklusa.

Doktorka Maravić napominje da ovaj tretman ne sme da se primenjuje na oštećenoj koži, ranama i krastama.

Tokom tretmana nakon nanošenja aktivne ampule može se upotrebiti i plava antibakterijska svetlost LED lampe ili crvena antiinflamatorna svetlost. Crvena svetlost daje izuzetne rezultate u borbi protiv inflamacije koja nastaje tokom procesa starenja kože.

MEZOTERAPIJA BEZ IGLE

Zbog brzih i efikasnih rezultata, mezoterapija je danas jedan od najpopularnijih postupaka kojim se lice osvežava i podmlađuje. Veliki molekuli aktivnih sastojaka, neophodni za pravilno funkcionisanje kože, ne mogu da prođu epidermalnu barijeru pa se ubrizgavaju direktno u tkivo. Na taj način, tretmanom se efikasno ubrzava i poboljšava metabolizam i prokrvljenost, popravlja limfna drenaža, podstiče regeneracija kože i jačaju njene odbrambene funkcije. Ukoliko se plašite mikro injekcija, opredelite se za modernu alternativu standardnom postupku. Reč je o metodi kojom se visoko kvalitetne hranljive materije u kožu ubacuju uz pomoć električnih impulsa. Ovaj kozmetički tretman namenjen je svim tipovima kože, a naročito starijim, kao i mlađim osobama sa izgledom dehidriranog i umornog lica.

Neinvazivna metoda, kao i klasična, ima za cilj remodeliranje i podsticanje prirodnih regenerativnih i reparativnih procesa kože, što za rezultat ima svež i zdrav izgled. Ipak, prednost neinvazivne mezoterapije jeste to što je, za razliku od postupka sa iglom, apsolutno bezbolna i na koži ne ostavlja neželjene tragove, pa se ne mora posebno planirati, već ju je moguće uraditi bilo kada u toku radne nedelje ili vikenda. Nakon tog tretmana koža vidno zablista, pa se ova estetska metoda ubraja u one koje možete da radite i pred neki važan događaj.