Časopis “Bazar“,
Broj 1250,
12. April 2013. godine

Kosmelan (Cosmelan) je nastao kao rezultat dugogodišnjeg istraživanja na polju lečenja hiperpigmentacija – tamnih fleka na koži. Priča o Kosmelanu počinje sredinom 90-ih godina prošlog veka, kada je dr Eduardo Krulig, plastični hirurg iz Venecuele, izumeo Amelan, prvi piling u vidu maske – kreme za obnavljanje kože i uklanjanje tamnih fleka.
Reč je o proceduri za lečenje hiperpigmentacija sa izvanrednim prednostima i efektima u odnosu na ostale do sada dostupne preparate. Sastoji se od tri komponente – losiona za čišćenje i pripremu kože, Kosmelan maske i Kosmelan kreme. Efikasan je kod svih oblika stečenih hiperpigmentacija.
Pregled kože i postavljanje dijagnoze, to jest određivanje tipa kože kod pacijenata, tipa hiperpigmentacije i težine kliničke slike, omogućavaju pravilan odabir pacijenata  (Cosmelan ili Dermamelan) i njihovu adekvatnu pripremu za lečenje. Zbog toga Kosmelan tretman mogu da sprovode isključivo lekari, u prvom redu dermatolozi. Prvi korak je čišćenje losionom kako bi se uklonila masnoća, tragovi šminke i ostaci odumrlih ćelija sa površine kože i omogućilo bolje i ravnomernije prodiranje aktivnih supstanci. Neposredno pre nanošenja Kosmelan maske, u cilju postizanja maksimalnog efekta, radi se hemijski piling. Primena kućne nege u skladu sa tretmanom obavezna je zbog postizanja krajnjeg rezultata.
Prednost Kosmelana ogleda se u tome što može da se primenjuje kod svih tipova kože (fototipovi I-IV). Koristi se tokom čitave godine i kada je jako sunce, što je posebno važno za osobe s aktivnim životnim stilom u oblastima sa mnogo sunčanih dana.
Takođe, on dovodi do obnavljanja i revitalizacije kože, uklanja fine bore, proširene pore, u celini popravlja teksturu kože i poboljšava prokrvljenost, što ga čini izuzetnim antiejdž tretmanom. Da bi njegov efekat bio potpun, od najvećeg je značaja da se sve vreme sprovođenja tretmana redovno koriste kvalitetne kreme za zaštitu od sunca i izbegava prekomerno izlaganje UV zracima.
Ovo je jedini tretman u dermatologiji kojim se koči aktivnost ćelija koje proizvode pigment melanin, pa nakon tretmana koža u narednim mesecima izgleda sve bolje, a pege (fleke) sve svetlije.