Časopis “Bazar”
10. mart 2017. godine

Maske omekšavaju kožu, deluju umirujuće, poboljšavaju vlažnost, tonizaciju i deluju protiv starenja. Zbog svih ovih karakteristika, neizostavni su deo i poslednji korak mnogih dermatoloških tretmana. Danas u estetskoj dermatologiji koristimo maske za regeneraciju najnovije generacije koje pospešuju obnavljanje kože i vodeno lipidnog filma, te uvećavaju nivo njene hidratacije.

Nano 3D maske natopljene su u mrežu 3D nano vlakana koja su stopostotno prirodna, bezbedna i higijenska. Dobrom okluzijom omogućavaju maksimalnu propustljivost kože za preparate i ostvaruju najjače dejstvo aktivnih sastojaka vezanih za nosače koji ih dalje sprovode u dublje slojeve kože. Tako je, recimo, kolagen u sastavu maski danas dodatno obogaćen i nazivamo ga marin kolagen. Inače, kolagen kao osnovna supstanca derma (srednjeg sloja) daje koži čvrstinu, utiče na njenu elastičnost i zateže je.

Uz masku za lice, idealno je koristiti i kolagen masku za vrat. Ukoliko želite masku sa stem ćelijama, treba znati da su one biljnog porekla i u visokim koncentracijama. Dovode do ćelijske regeneracije, usporavaju starenje i održavaju tonus kože. Ove stem ćelije štite epidermno-dermalne ćelije kože i imaju jako dejstvo protiv starenja umanjujući fine bore na koži.

Dalje, vitamin C u maskama neutrališe slobodne radikale i regenerativno deluje na ćelijsku membranu. Zahvaljujući antiinflamatornom dejstvu redukuje crvenilo nakon sunčanja. Tonizira i ujednačava ten indukujući sintezu kolagena i hidrataciju, što je izuzetno bitno.

Maska na bazi hijaluronske kiseline koristi se zbog optimalne hidratacije i elastičnosti kože. Odlično omekšava, vlaži i obnavlja kožu. Savetuje se odmah nakon hemijskih pilinga, mezoterapije i intervencija na koži zbog svog umirujućeg efekta.

Postoje i maske sa patentiranim zaštićenim kompleksima koji deluju antioksidativno i selektivno na ćelije DNA u koži. Njihovo dejstvo ogleda se u stimulaciji aktivnosti gena odgovornih za DNA reparaciju – obnavljanje. Inače, obnavljanje epidermno-dermalnog spoja stimuliše i ćelije fibroblaste na produkciju kolagena i elastina. Rezultat koji se postiže jesu elastičnost i čvrstina kože.

Ove maske obično na licu stoje oko dvadesetak minuta, a zatim se ostatak materijala nakon skidanja utrlja laganim kružnim pokretima. Za nečistu kožu koriste se i maske sa biljnim enzimima koji uklanjaju površinski sloj stratum korneum-a i čiste pore. Enzimi papaje, recimo, daju efekte čiste i blistave kože. Kao odlične, spomenula bih i maske sa vitaminom K jer imaju izuzetno umirujući efekat i utiču na nivo hidratacije.

Pušačima preporučujem i gelatinoznu peel off masku sa vitaminom C, jer utiče na stabilnost kapilara i učvršćuje zidove sitnih krvnih sudova. Gel se na lice nanosi u tankom sloju i skida nakon petnaestak minuta u jednom potezu.