Kozmetički tretmani najbrži su i najefikasniji način da se povrati hidrolipidni balans i uspešno tretiraju nastale promene i oštećenja na koži. Ona se na taj način najbolje regeneriše, podmlađuje i priprema za predstojeću jesen.

Antioksidanti
Nekada je potrebno i po nekoliko meseci da se stanje kože popravi, da ona povrati normalnu funkciju i samostalno zadržava vlagu. Bilo da je reč o dehidriranoj ili suvoj koži, neophodno je koristiti kozmetiku sa UV zaštitom (SPF 15-30) tokom cele godine. Takođe, kozmetika s antioksidativnim dejstvom štiti od slobodnih radikala i u određenoj meri usporava proces starenja, pa se isplati uvrstiti je u redovnu rutinu. Generalno, antioksidansi imaju značajnu ulogu u popravljanju oštećenja nastalih usled preteranog sunčanja.

Glicerin, ceramidi, kiseline
„U borbi sa suvoćom kože najbolji pristup je primena različitih sastojaka za hidrataciju i obnovu barijere kože. Glavni cilj je da se poveća NMF (natural mosturizing factor). Nivo suvoće kože, tip i senzitivnost dalje utiču na izbor hidratacije”, navodi dermatolog dr Tamara Maravić. Po rečima naše sagovornice, neki od sastojaka koji dobro utiču na hidrataciju su:
– GLICERIN – humektant (supstanca koja svojim niskim stepenom vlažnosti sprečava sušenje i vlagu uzima iz spoljašnje sredine). U vlažnim sredinama pomaže, ali u suvim može povući vodu iz dubljih slojeva kože i pogoršati stanje ostavljajući kožu još suvljom. Iz tog razloga glicerin se koristi s okluzijom da se spreči gubitak vode.
– CERAMIDI su važni lipidi kože. Učestvuju u barijernoj funkciji kože sa masnim kiselinama i holesterolom. Topikalni ceramidi poboljšavaju barijernu funkciju kože, smanjuju transepidermalni gubitak vode i dovode do povlačenja znakova suvoće kao što su ljuspice i promene nastale usled svraba zbog suvoće. Inače, u kozmetologiji se koriste pseudoceramidi koji su efektni i bezbedni. Treba naglasiti da aplikacija linoleinske kiseline povećava produkciju ceramida. Slični efekat ima i topikalna laktična kiselina.
 STEARINSKE KISELINE čest su emolijentni sastojak topikalnih ovlaživača. To su, u stvari, masti i ulja koja se dodaju kozmetičkim preparatima da omekšaju kožu i učine je nežnijom. Deluju tako što popunjavaju prostor između ćelija koje se odvajaju i otpadaju sa kože.

Arganovo ulje
Delotvorna ulja dobijaju se iz biljaka, životinja, ali i sintetskim putem. Arganovo ulje jedno je od najboljih za kožu, jer sadrži visoku koncentraciju linoleinske i oleinske kiseline, koje imaju antiinflamatorna svojstva. Bogato je i antioksidansima, a oni smanjuju oksidativni stres koji ubrzava starenje i favorizuje nastanak karcinoma kože.

Tretmani
„Ukoliko se kućnom negom ne postigne zadovoljavajuća hidratacija, onda se savetuje profesionalna dermatološka nega”, navodi dermatolog dr Tamara Maravić. 3 TOP tretmana koje naša sagovornica najčešće radi za hidrataciju su:
1. Mezoterapija Dermafix mikronidlingom, uz primenu ampule sa koncentracijom hijalurona od 1 do 5 procenata, bezbolna je aplikacija. Tretman traje dvadesetak minuta, a nakon toga moguća je pojava blagog crvenila u trajanju od jednog dana.
2. Laktični i piruvični piling – aplikacija ovog pilinga meri se u minutama, ne zahteva pripremu kože, ali je poželjno nastaviti sa kućnom negom. Nakon pilinga može se pojaviti blago crvenilo koje se povlači u narednim minutama.
3. Tretman nege sa ručnom masažom i LED lampom uz aplikaciju aminokiselina i hijalurona utrljavanjem u kožu