Neinvazivne metode podmlađivanja definitivno odnose primat nad hiruškim estetskim korekcijama. Tačno da je za vrhunski rezultat potrebno više vezanih tretmana i da jedan takav ritual ne traje manje od pola godine, ali u tome i jeste čar nege.

Živimo u doba kada redovna nega, kako kože lica, tako i tela, pored kvalitetnih kozmetičkih preparata podrazumeva i dermatološke procedure. O tome koji su trenutno najbolji tretmani za dubinsku hidrataciju, stimulisanje sinteze novog kolagena, zatezanje kože… razgovarali smo sa dr Tamarom Maravić, specijalistom dermatovenerologije.

Alma Q laser
… ne povređuje kožu, potpuno je neablativan, odnosno neinvazivan. Efekte ostvaruje u dermu gde se nalaze kolagena i elastična vlakna. Svojim tehnološkim karakteristikama, korišćenjem najsnažnijeg trostrukog režima maksimalne snage u istoj platformi omogućava tretman raznih indikacija, odnosno za razna stanja kože. Reč je o laseru koji odgovara svim tipovima kože, a kao navodi dr Tamara Maravić radi se tokom cele godine jer nije fotosenzitivan. Inače, tretman je potpuno bezbolan. Regije koje se tretiraju su lice, vrat, dekolte, šake kao i intimna regija (spolja).

Zanimljivo je istaći da ovaj laser karakterišu tretmani podmlađivanja poput Q lift i Q tight. Oni vrše lifting, odnosno zatezanje kože i stimulaciju sinteze novog kolagena. U istom tretmanu se utiče na kapilare i pigmentacije (fleke) ukoliko one postoje. Ovim procedurama najčešće se tretiraju lice, vrat, dekolte i šake. Tretman lica podrazumeva podmlađivanje regije oko oka, donjeg i gornjeg kapka uz obrvu. Dalje, tretman usana utiče na ujednačenje boje, bolju hidrataciju i podmlađen kolagen.

Tretman intimne regije omogućava lifting zbog sinteze novog kolagena i ujednačenje boje kože što daje mladalačkiji izgled.

U okviru Alma Q lasera postoje programi za 35+, 40+, 45+, 50+ i starije kože. Svaki stimulisani fibroblast (ćelija koja pravi kolagen) će pojačano raditi bez obzira na godine pacijenta. Kod mlađih je potreban manji broj tretmana i razmaci između su veći. Prvi rezultati su vidljivi već posle prvog tretmana. Nakon dermatološkog pregleda se dogovara o vrsti tretmana i razmacima između njih. Obično je to 2-5 tretmana u prvoj godini, a potom se preporučuje povremeno održavanje. Dermatolog dr Tamara Maravić napominje, da ovako stimulisana koža do dve godine proizvodi nov, svež kolagen.

Morpheus 8
… je sinonim neoperativnog liftinga lica i vrata. Trenutno je omiljeni tretman Kim Kardašijan za telo. Ova savremena microneedling tehnologija (sprečava i smanjuje bore, proširene pore) koristi radiofrekfenciju koja deluje na nivoe kože dubine od 0,5 do 7 milimetara.

Reč je o trenutno najjačem tretmanu za podizanje lica, naročito donje trećine. Poboljšava tonus, briše bore, ali ima i program za smanjenje finih masti pa deluje snažno na regiju podbradka i smanjuje podvaljak. Topljenjem masti i sintezom novog kolagena vrši restrukturaciju tkiva. U istom tretmanu deluje se na zatezanje, podizanje tonusa, ali i na teksturu kože.

Pripada minimalno invazivnim tretmanima posle kojih se javlja blago crvenilo u narednih nekoliko sati, dok se make up ne preporučuje dan nakon njegovog izvođenja. Pristup je individualan, energija i dubina prodora radiofrekfencije se razlikuju u zavisnosti od regije lica, ali i tela, predočava dr Maravić. Savršen je tretman za opuštenu kožu i celulit na nogama, stražnjici i nadlakticama. Uglavnom su dovoljna 3 tretmana za ovu indikaciju. Prednost ove metode je veoma kratak oporavak, a rezultati su dugoročni. Preporučuju se tri tretmana u razmacima od 4-6 nedelja za lice, a 4-8 nedelja za telo.

Morpheus tretman regije oko oka izvodi se posebnim nastavkom kojim se približavamo ivici kapka bez rizika. Briše fine bore i podstiče kolagen, ali i elastična vlakna. Morpheus tretman tela radi se posebnim nastavkom i programi se razlikuju od onih za lice. Dopirući do 7 milimetara dubine utiče na remodelaciju, celulit značajno smanjuje, jer stimuliše sintezu kolagena. Kod žena u godinama je idealan tretman opuštene kože nadlaktica, kolena, stražnjice… Utiče na bolju mikrocirkulaciju, pa daje divan osećaj laganih nogu. Broj tretmana koji se preporučuju je 2-5 u toku prve godine.

Lumecca
Tretman Lumecca je namenjen rešavanju problema sa crvenilom kože i pigmentacijama, pegicama od sunca, pa on stoga savršeno ujednačava ten. Zbog snažne stimulacije sinteze kolagena podmlađuje kožu, utiče na njenu teksturu, čini je mekom i blistavom. Tretman se radi na licu, vratu, dekolteu, šakama, podlakticama, ali i celom telu. Broj preporučenih tretmana od dermatologa je od 1-3 u razmacima od mesec dana. Važno je napomenuti da se sunčanje ne preporučuje pre i posle tretmana. Generalno, tretman traje kratko a nakon njega se mogu osetiti peckanje i blago žarenje po licu. Pigmentacije uglavnom potamne, pa se postepeno smanjuju.

Morpheus 8 je trenutno najjači tretman za podizanje lica, naročito donje trećine

Svetska smotra u Dubaiju

Alma akademija je događaj posvećen doktorima, pretežno estetske medicine koji se bave laserskim tehnologijama. Ovogodišnja Alma akademija održala se prošlog meseca u Dubaiju. Četvrta po redu, akademija je okupila eminentne stručnjake i doktore iz celog sveta sa preko 500 učesnika. Svaki ovaj događaj posvećen je i promociji novih aparata i tehnologija u svetu estetske medicine. Razmena iskustava, primena novih parametara i kombinacije tretmana nešto su čemu se najveća pažnja posvećuje. Radionice za sve aparate su svakodnevno održavane od strane velikih svetskih autoriteta punih iskustva, a stručnjaci iz naše zemlje koji su bili u Dubaiju te novitete već počinju da primenjuju.