Časopis “Bazar”
23. februar 2018. godine

Herpes simpleks (simplex) česta je infekcija kože koja se javlja kao posledica pada imuniteta. Pre nego što promena postane vidljiva, osećaju se neprijatno peckanje i bol. U sledećoj fazi javlja se mala oteklina sa crvenilom, a zatim se stvaraju plikčići koji pucaju i ostavljaju ranice.

Na kraju, one se sasuše i nastaje krasta koja obeležava završnu fazu. Ovako ukratko izgleda herpes na koži.

„Stručno, herpes simpleks prolazi kroz tri faze: primoinfekciju, latenciju i multiple recidive”, kaže naša sagovornica, dermatolog specijalista dr Tamara Maravić (ordinacija Dermanova) i naglašava:

Primarna infekcija obično se javlja u detinjstvu posle inkubacije od tri do deset dana. Intenzitet promena varira od asimptomatskih infekcija do teških kliničkih slika. Obično nastaje u vidu gingivostomatitisa (zapaljenje u usnoj šupljini). Javljaju se plikčići koji prelaze u bolne erozije (ranice) na sluzokoži usne duplje, ali mogu nastati i u oku (keratokonjuktivitis). Bolest se manifestuje tako što dolazi do uvećanja limfnih žlezda, povišene temperature, bolova u mišićima i uznemirenosti. Posle primoinfekcije javljaju se recidivi. Broj recidiva i učestalost njihove pojave zavisi od imunološkog statusa osobe. Inače, jednom dobijeni virus ostaje u latentnom stanju i smešta se u senzitivne ganglione, a putem nerava, kada padne imunitet, silazi do epitelnih ćelija kože i sluzokože.”

Tip A i Tip B

Primarna infekcija herpes simpleksom tip 1 nastaje u detinjstvu, dok se tip 2 prenosi seksualnim putem i javlja kod odraslih.

„Herpes je opasna infekcija kod dece s atopijskim dermatitisom i ekcemima zbog teže kliničke slike i rasejanosti, odnosno diseminacije promena. Takođe, kod imunosupresivnih, odnosno osoba koje imaju smanjenu aktivnost imunog sistema, herpes predstavlja teško oboljenje sa nastajanjem rana, hroničnim tokom bolesti, čestim ponavljanjima i sklonošću ka zahvatanju većih regija. Inače, najozbiljniji oblik infekcije herpesom tip 2 jeste neonatalni herpes koji se prenosi u toku porođaja (preko majke na dete). Osim promena na koži, mogu da nastanu i oftalmološke i neurološke lezije”, ističe dr Tamara Maravić.

Faktori koji provociraju

Herpes provociraju zamor, emotivni stres, sunce, kod žena period za vreme ciklusa, infekcije gornjih respiratornih puteva. Česta je i nadogradnja bakterijskom infekcijom.

Herpes zoster

Reč je o infektivnoj bolesti izazvanoj virusom varičela/zoster. Tipične lokacije gde se javlja nalaze se na trupu, rebrima, krstima, prsima, vratu, čelu ili očima, zavisno od toga koji je nervni ganglion zahvaćen. „Primarna infekcija je varičela (ovčije boginje). Virus ostaje u ganglionima kranijalnih nerava i zadnjim korenovima kičmene moždine u latentnom stanju, dakle, kada je primiren. Pad imuniteta domaćina ispod kritičnog nivoa dovodi do aktivacije ove infekcije. Virus putem senzitivnih nerava silazi do kože i pravi manifestacije u određenom predelu – dermatomu. Moguće su diseminacije (rasejanost) putem krvi i širenje ka moždanim opnama, te je zato neophodno lečenje ”, apostrofira dermatolog dr Tamara Maravić i dodaje:

„Uglavnom se javlja kod osoba iznad 50 godina, a kožnim promenama obično prethodi bol. Nakon 2-3 dana može da imitira bol kakav izazivaju meningitis, glaukom, bubrežni kamen – kolika, upala slepog creva. Zato i kažemo da je herpes zoster ozbiljan imitator. Zatim nastaju promene na koži u zoni koju nerv inerviše u vidu plikova na crvenoj podlozi. Posle 4 do 5 dana pretvaraju se u plikove ispunjene gnojem, sasušuju se u kraste i otpadaju. Često je zahvaćen živac nervus trigeminus i to oftalmična grana, pa su prisutne promene preko oka.”

Lečenje

Herpes se leči antiviroticima (Aciklovir, Valaciklovir..), ali oni ne utiču na učestalost infekcija. Uzimaju se u obliku tableta ili infuzija, zavisno od težine kliničke slike i raširenosti žarišta zahvaćenog virusom. Inficirana mesta treba držati čistim i suvim da bi se sprečila sekundarna infekcija. Savetuje se i primena vitamina B kompleksa radi podizanja imuniteta.