LLLT je vrsta fototerapije čija svetlost određene talasne dužine i male energije menja biološku aktivnost ćelija. Terapija se odnosi na fotone, na svetlost, a ne na toplotno zračenje. Mehanizam terapije podrazumeva apsorpciju (upijanje) određenih talasnih dužina od strane akceptora (primaoca). Stimulisani molekul generiše proizvodnju citotoksičnog singlet kiseonika koje je nestabilno jedinjenje. Ovako je pokrenuta kaskada ćelijskih odgovora, a rezultat je modulacija ćelijske funkcije, ćelijsko umnožavanje i podstaknuta obnova iskompromitovnih (oštećenih) ćelija. Ovaj proces unapređenja ćelijske funkcije zove se FOTOBIOMODULACIJA.

Ova NEABLATIVNA METODA koristi se u borbi protiv starenja kože i za uklanjanje finih bora. Tako je LLLT i metoda FOTOREJUVENACIJE – FOTOPODMLAĐIVANJA.

Glavni medicinski indikatori za primenu LLLT su:

– smanjenje bola i inflamacije
– stimulacija regeneracije tkiva
– prevencija oštećenja kože u situacijama kada znamo da će do oštećenja doći

Ova metoda je našla ozbiljnu primenu u lečenju inflamatornih akni. Unutar ćelija se dešavaju promene na nivou unapređenja enzimskih reakcija, transporta elektrona, mitohondrijalnog disanja, adenozin fosfataze, menja se redoks potencijal, a rezultati su:

* proliferacija ćelija-umnožavanje
* opstanak ćelija
* oporavak i regeneracija tkiva
* smanjenje ćelijske smrtnosti
* podmlađivanje

Osnovni biološki mehanizam iza efekata LLLT je rezultat apsorpije svetlosti na nivou mitohondrijalnih hromofora. Posebno, citohrom C oksidazi koja se nalazi u respiratornom lancu unutar mitohondrija i verovatno fotoakceptora u plazma membrane ćelije. Kaskada ovih događaja vodi ka stvaranju energije (ATP) za ćelijsku proliferaciju, regeneraciju tkiva i oporavak.

LLLT ima širok spektar primene u dermatologijinaročito u situacijama kada stimulišemo ozdravljenje, redukujemo inflamaciju, smanjujemo izumiranje ćelija i kao krajnji rezultat imamo rejuvenaciju kože.

EFEKTI LLLT

1. ZARASTANJE RANA I OPORAVAK KOŽE

Neablativno podmlađivanje svetlošću određene talasne dužine i male energije utiče na proizvodnju prokolagena, kolagena, osnovnih faktora rasta i proliferaciju fibroblasta, pospešuje mikrocirkulaciju i vaskularnu perfuziju kože.

2.TERAPIJA AKNI

Dokazano je da fototerapija uspešno leči akne, naročito primena svetlosti talasne dužine 420 nanometara sa antibakterijskim dejstvom.

U patogenezi akni je folikularna hiperkornifikacija (začepljavanje izvodnog kanala lojnih žlezda), pojačano lučenje sebuma (masna koža) zbog dejstva androgena, kolonizacija bakterijom Propionibacterium Acnes i zapaljenski odgovor organizma. Pr. Acnes je član rezidentne flore normalne kože. Kod akni je prisutan u velikom broju u folikulu. Stvara enzyme lipaze, protease hijaluronidaze i hemotaktični factor citotoksin koji aktiviše komplement (imunološki mehanizam). Zapušavanje izvodnih kanala lojnih žlezda i sprečeno izlivanje sebuma koji se i povećano stvara dovodi do pojave mikrokomedona. U ovakvim uslovima se P. Acnes pojačano umnožava, njegovi enzimi povećavaju propustljivost zida folikula i omogućavaju prodiranje citotoksina koji privlače polimorfonuklearne leukocite te počinje inflamacija. Folikul prska izliva se u derm i zapaljenski proces otpočinje. Ovde se zapravo radi o imunološkom procesu.

Crvena svetlost daje odlične rezultate zbog njenog antiinflamatornog dejstva – deluje na ponašanje keratinocita, smanjuje lučenje sebuma, utiče na modulaciju citokina i delovanje makrofaga što umanjuje inflamaciju.

Mehanizam delovanja plavog svetla je antibakterijski. Ključna uloga Pr.Acnes je u oslobađanju citokina koji su okidači inflamatorne reakcije i utiču na zapušenje izvodnog kanala lojne žlezde.

U terapiji akni se koristi i lokalna i sistemska terapijaFotodinamska terapija nema neželjene efekte i daje dobre rezultate kod velikog broja akni.

Dok sunčeva svetlost smanjuje lučenje androgena ali i deluje štetno svojim UVA i UVB zracima, kod fotodinamske terapije toga nema.

Kombinacija plave i crvene svetlosti ima sinergistički efekat, zbog antibakterijskog i antiinflamatornog efekta. Odlične rezultate daje u terapiji pigmentacija (fleka) od akni.

U terapiji akni postoje dva koraka. Prvi je aplikacija senzitivne maske, a zatim izlaganje plavoj svetlosti. Maska sadrži supstancu koja stvara slobodne radikale u tkivu kada se koristi svetlost određene talasne dužine. Ima i efekat pilinga i vrši površinsku eksfolijaciju. Porfirin je endogeni proizvod P.Acnes koji upija svetlost. Ovaj moment uslovljava fotohemijsku reakciju. U ćelijama se akumulira samo svetlost određene talasne dužine koja leči selektivno obolelu kožu. Nakon aplikacije fotosenzibilišućeg sredstva na kožu samo se svetlost akumulira u ćeliji, i to u target tkivu. Tokom ove reakcije stvara se jedinjenje Singlet kiseonik koji dovodi do skupljanja (kontrahovanja) sebacealnih žlezda, lučenja manje sebuma i samim tim smanjenja broja bakterija. Preporučuje se fotoprotekcija naredna tri dana. Nakon terapije koža može biti blago crvenkasta. Nakon nedelju dana lučenje sebuma je znatno smanjeno i dolazi do redukcije broja akni.

Zaključak je da fototerapija ubija bakterije koje učestvuju u nastanku akni na nivou sebacealne žlezde.

Indikacije su i inflamovane i neinflamovane akne kao i masna koža-seboreja.

Fotodinamska terapija uspešno leči pustulozne akne-gnojanice.

Nakon tretmana akne se smiruju, lučenje sebuma dramatično opada. Pore se smanjuju, manje je komedona i upaljenih promena.

Preporučuje se 3-5 tretmana u intervalima od 2-4 nedelje.

Cilj terapije je da se izbegne sistemska terapija akni i da se upotreba lekova svede na minimum. Kod nekih pacijenata je dovoljna fotodinamska terapija i lokalna hidratacija.

Prednosti terapije su brojne:

* medicinska metoda
* bez neželjenih dejstava
* brzi rezultati
* kod onih koji su rezistentni na antibiotike
* kombinuje se sa ostalim procedurama
* nije kontraindikovano u trudnoći ni za vreme dojenja

Utiče i na masnu kožu, komedone, fleke.

3.OPEKOTINE

Primena crvene (590nm) antiinflamatorne svetlosti daje rezultate u terapiji opekotiva od sunca. U kliničkim studijama se pominje primena od 2 puta dnevno u trajanju od nekoliko dana.

4.GUBITAK KOSE

Gubitak kose kod androgene alopecije uslovljen je derivatom testosterona (dihidrotestosteron)u koži skalpa uz iskompromitovanu mikrocirkulaciju. Upotreba crvene svetlosti ubrzava metabolizam u katagenoj i telogenoj fazi što rezultira stimulacijom rasta nove kose. Povećanom vaskularizacijom skalpa se povećava distribucija hranljivih materija i kiseonika do folikula dlake.